Lotus-testcoureur Jolyon Palmer wil voor volgend seizoen een racezitje bemachtigen. Veel trek in nog een jaar aan de zijlijn heeft de Brit niet.

“Het is racen, of niets”, zegt de 24-jarige coureur tegen Autosport. “Ik geniet van wat ik nu doe. Voor een nieuwkomer als ik is het geweldig en leerzaam om zo veel te mogen rijden. Maar van nog zo’n jaar zou ik denk ik niet zo veel leren”, aldus Palmer, die vorig jaar de titel in het GP2-kampioenschap veroverde, en dit jaar voor Lotus negen vrije trainingen reed.

Palmer is vol zelfvertrouwen over zijn kunnen. “Ik ga honderd procent voor een plek op de grid, en die kans is er absoluut”, stelt hij. “Het hangt alleen van veel dingen af. Maar ik ben zonder twijfel klaar voor mijn racedebuut in de Formule 1.”

Vacature

De vacature die bij Lotus ontstaat door het vertrek van Romain Grosjean, die in 2016 voor het Haas F1 Team rijdt, lijkt voor Palmer de meest logische optie.

Palmer vindt zijn vrijdagoptredens in de Lotus van Grosjean zijn van grote waarde in de strijd om de positie bij Lotus. “Ik mag dit seizoen nog een paar keer instappen, en dat is een goede zaak. Elke keer mag ik weer laten zien wat ik kan en, zo lang er nog niets beslist is, waarom ze het stoeltje aan mij moeten geven.”

De op handen zijnde overname van Lotus door Renault maakt de zaak er voor Palmer ondertussen niet overzichtelijker op. “Het is lastig, want je moet met meerdere partijen onderhandelen”, legt de Brit uit. “Zolang er nog vraagtekens staan bij het eigenaarschap van het team kan ik niet veel doen.”

“Ik verwacht dat het team grotendeels hetzelfde blijft”, vervolgt Palmer. “Alleen het management zal wellicht veranderen. Ik moet de mensen hier gewoon laten zien wat ik kan. Als er zich een mogelijkheid aandient, moet ik degene zijn die er gebruik van maakt.”