Vitaly Petrovs toekomst bij Renault is in nevelen gehuld, maar behalve met zijn huidige werkgever spreekt zijn manager Oksana Kossatchenko ook nog met twee andere teams over een zitje voor 2012.

Petrovs toekomst bij Renault is ongewis, nu de renstal Kimi Räikkönen heeft aangetrokken en Petrov heeft verteld dat het tijd is om het seizoen te evalueren en bepalen of de samenwerking – die in 2010 is begonnen – volgend jaar voortgezet moet worden. Illustratief hiervoor is het ontbreken van Petrovs naam bij Renault op de voorlopige inschrijvingslijst voor 2012.

Hoewel Petrov wél gewoon een contract voor 2012 op zak heeft, is het dus onzeker of beide partijen met elkaar verder willen. Eén reden hiervoor is in ieder geval dat Renault de – momenteel revaliderende – Robert Kubica nog niet heeft afgeschreven voor volgend jaar.

Hoewel de band tussen Kubica en Renault niet meer zo warm lijkt te zijn, is het dus ook niet uitgesloten dat de formatie uit Enstone de Pool gedurende het volgende seizoen weer kan en wil verwelkomen. Als dat gebeurt, zou dit ten koste gaan van Petrov, voor wie een mogelijke terugkeer van Kubica volgend jaar als een constant zwaard van Damocles boven zijn hoofd zou hangen.

“Alle scenarios zijn mogelijk en we zullen bekend maken wie de tweede coureur wordt wanneer we daar klaar voor zijn”, sprak teambaas Eric Boullier eerder deze week, om nog maar eens aan te geven dat niets zeker is.

Petrovs manager bekende kort daarop dat Renault Petrov tien dagen de tijd heeft gegeven om te bepalen of hij bij het team wil blijven of niet. “We moeten op tien december met een beslissing komen”, liet Kossatchenko optekenen.

Dat Renault Petrov zelf deze keuze heeft gegeven, klinkt misschien raar gezien het sponsorgeld dat de coureur uit Vyborg meeneemt, maar de zak met roebels – omgerekend naar euro’s naar verluidt meer dan tien miljoen waard – is voor Renault mogelijk niet zo heel noodzakelijk meer.

Door het aantrekken van oud-wereldkampioen Räikkönen is Renault namelijk een interessanter team geworden voor geldschieters van buitenaf, terwijl ook Bruno Senna naar verluidt enige sponsormiljoenen kan overleggen en GP2-kampioen Romain Grosjean door Boullier gemanaged wordt en om die reden – alsook door de link met motorleverancier Renault – in beeld blijft.

Petrov zelf deelde onlangs bovendien nog mede dat er in de Formule 1 altijd naar meer geld gezocht wordt, dus het is niet uitgesloten dat de hij nog naar extra financiers op zoek moet. Tevens haalde hij uitgerekend het voorbeeld van Räikkönens vertrek bij Ferrari aan om te illusteren dat een team je altijd wel op straat kan zetten, mocht daar behoefte aan zijn.

Uit de uitspraken van Kossatchenko kan in ieder geval worden geconcludeerd dat een langer verblijf nog niet gegarandeerd is: “Renault is onze eerste keuze, maar we hebben ook een plan B en plan C achter de hand. Voordat we de knoop doorhakken, gaan we echter eerst met Renault overleggen en aanhoren wat voor plannen het team heeft. Daarna bepalen we of we blijven of vertrekken.”

Welke renstallen onder optie B en C vallen, wil Kossatchenko niet vertellen, maar volgens Motorsport-Total is Williams in ieder geval geen optie. “Geen kans”, is het duidelijke antwoord vanuit die renstal op de vraag van de Duitse publicatie of Petrov een mogelijkheid voor 2012 is.

Wie ook al elders dan bij Renault aan het kijken is, is Grosjean. Volgens wederom Motorsport-Total gaat hij binnenkort een DTM-auto van BMW testen. Dit wordt overigens niet Grosjeans eerste kennismaking met DTM-materiaal, want vorige winter testte hij al een keer voor Audi.