Vitaly Petrov scoorde in Sjanghai zijn eerste WK-punten. De Rus is blij met zijn zevende plaats, maar wil nu meer. “Ik wil altijd meer.”

Petrov laat in zijn blog op de Renault-website optekenen dat een zevende stek in zijn ogen eigenlijk niet goed genoeg is. "Ik ben blij, maar nog niet tevreden met een zevende plaats. Ik wil altijd meer en moet hoger mikken", zegt de 25-jarige Rus.

Over zijn race is Petrov wel te spreken. "De bandenkeuze was lastig. Sommige coureurs gingen naar binnen en het werd daardoor nogal chaotisch", zegt Petrov, die zelf lang op slicks bleef rijden. "Dat was een goede beslissing. Later hebben het team en ik het goed gedaan door telkens op het juiste moment op de juiste banden te rijden."

De tweede helft van de race reed Petrov op intermediates. Volgens de Rus was het lastig te bepalen hoe hard hij daarop kon pushen: "We wisten namelijk niet of het nat zou blijven of droog zou worden", zegt hij. "Bovendien zat mijn helm vol met water, dat maakte het er ook niet makkelijker op."

Aan het eind van de race kon Petrov nog een slaatje slaan uit de goede toestand van zijn banden en stootte hij vanaf plaats negen door naar de zevende plek. "Mijn race-ingenieur vertelde me dat mijn tempo goed was en ik kon pushen", zegt hij. "Schumacher en Webber hadden meer moeite met hun banden. Ze reden fair, en ik kwam ze met nette manoeuvres voorbij."

De puntenteller staat voor Petrov nu op vier. Aangezien Petrov de eerste Rus in de Formule 1 is, zijn het ook de eerste punten die ooit door een Russische coureur gehaald zijn. Als het aan Petrov ligt, blijft het niet bij deze vier. "De auto is niet slecht, hoewel we weten dat we keihard moeten werken om hem verder te verbeteren. We kijken met een positief gevoel vooruit."