Pirelli weet niet zeker of het banden wil blijven leveren aan de Formule 1 in het geval dat de Red Bull-teams eind 2015 de sport verlaten. Dat zegt motorsportchef Paul Hembery van het Italiaanse merk.

Een vertrek van Red Bull en Toro Rosso zou bij Pirelli tot flinke twijfel leiden, zegt Hembery tegen Autosport. “We zouden ons flink achter de oren krabben over onze eigen betrokkenheid bij de Formule 1. Het zou zorgwekkend zijn om twee stabiele kwaliteitsteams te verliezen, waar ik zo snel ook geen vervanging voor zie komen. Een afscheid van Red Bull zou de sport ernstig verzwakken.”

Hembery heeft Red Bull-teambaas Christian Horner al gezegd dat Pirelli zijn team en Toro Rosso graag wil behouden in de Formule 1. De Pirelli-chef ziet de toegevoegde waarde van de energiedrankjesfabrikant.

Ramp

“Het zijn zeer belangrijke teams”, meent hij. “We bewonderen hen om de manieren waarop ze jonge rijders opleiden. Van Sebastian Vettel, tot de vier talentvolle jongens die ze nu hebben. En ze geven ook veel geld uit om de Formule 1 te promoten door middel van demonstraties in steden. Kortom, als sponsor vinden wij het een ramp voor de sport als we beide Red Bull-teams zouden verliezen.”

De Red Bull-top probeert momenteel met Ferrari een motordeal te sluiten voor 2016. De onderhandelingen verlopen moeizaam. Honda was nooit een optie, en met Mercedes liepen de besprekingen begin deze maand spaak. Horner noemde de situatie maandag ‘kritiek’.

Pirelli’s Formule 1-toekomst na 2016 is ook los van de Red Bull-affaire nog niet geheel zeker. In oktober beslist de FIA over de aanbesteding van het bandencontract voor de seizoenen 2017-2019. Ook het Franse Michelin dingt mee.