Volgens Pirelli’s motorsportchef Paul Hembery wordt er serieus werk gemaakt van het plan om teams met ingang van 2016 de ruimte te geven om (deels) hun eigen bandencompounds voor races te kiezen.

Dat vertelt de Engelsman in interview met F1i.com, waarbij hij een update geeft over hoe het er voor staat met het door de F1 Strategy Group voorgestelde plan om teams met ingang van volgend seizoen vrije bandenkeuze te geven uit de vier slick-compounds die Pirelli aanbiedt.

Pirelli reageerde eerst terughoudend op het plan, maar ‘na goede gesprekken met de teams en de FIA’ is een oplossing volgens Hembery inmiddels in zicht. “We komen steeds dichter in de buurt van een invulling van het plan waarbij de teams de vrijheid zouden krijgen die ze graag willen, terwijl wij gelijktijdig de zekerheid hebben dat er geen hele rare bandenselecties worden gemaakt waardoor de veiligheid in het geding kan komen.”

“We hopen er in de komende weken uit te komen zodat we onze voorbereidingen kunnen gaan treffen voor volgend jaar”, besluit Hembery, die eerder al aangaf dat er rond september duidelijkheid moet zijn om dit plan door te kunnen laten gaan.

Behalve dat er wordt gesproken over een vrije bandenselectie voor teams, wordt er ook nagedacht over het inruilen van de huidige 13 inch wielen voor grotere 18 inch wielen, al zou dat op z’n vroegst in 2017 gebeuren. Wie er in 2017 en daarna banden levert, is ook nog niet zeker. Behalve Pirelli heeft ook Michelin zich als kandidaat gemeld. Formule 1-baas Bernie Ecclestone hakt in september de knoop door, maar zou het liefst met Pirelli verder willen.