Bereid je optimaal voor op het nieuwe seizoen met de Preview Special 2014, die nu in de winkel ligt. Jaarabonnees krijgen hem toegestuurd als onderdeel van het abonnement.

We vielen een beetje van het ene in het andere uiterste. De afgelopen jaren is de betrouwbaarheid van Formule 1-auto’s dermate toegenomen, dat de meeste coureurs die aan de race beginnen, hem ook voltooien. Achttien of twintig namen in de uitslag is geen bijzonderheid meer.

Dit was vroeger wel anders. Als je maar op de startgrid stond, had je al kans op WK-punten. En dat terwijl alleen de eerste zes coureurs daarvoor in aanmerking kwamen. Tegenwoordig hoef je nog ‘maar’ in de toptien te eindigen voor een WK-puntje. Maar teams als Caterham en Marussia is het in vier jaar geen enkele keer gelukt. Maar dit jaar misschien wel!

Want als we mogen afgaan op de wintertests, dan hoeven we niet te vrezen voor anderhalf durende optochten, althans niet in de eerste races. Betrouwbaarheid is toch wel een ‘puntje van zorg’ voor de meeste teams gebleken, een gevolg van het gewijzigde reglement.

Turbomotoren zijn terug en de regels voor de aerodynamica zijn ook aangepast. Als de auto het al volhoudt, dan moeten we nog maar afwachten of de coureur zuinig genoeg heeft gereden. De hoeveelheid brandstof is namelijk ook gelimiteerd.

Kortom, ingrediënten genoeg voor een onvoorspelbaar Formule 1-seizoen. De liefhebbers die hopen dat er na vier keer Sebastian Vettel een andere wereldkampioen komt, kunnen optimistisch zijn. Hoe dan ook, onvoorspelbaar wordt het zeker.

Online edities bestellen? https://www.formule1.nl/edities/

Durf jij wel een voorspelling aan? Doe dan mee aan de Formule 1 Teammanager