,,McLaren had Fernando Alonso de nummer één-status moeten geven”, meent voormalig McLaren-coureur en viervoudig kampioen Alain Prost. Volgens hem heeft de houding van Ron Dennis alle opschudding veroorzaakt.Bijna iedereen heeft wel een mening over de interne strijd bij McLaren, maar die van ervaringsdeskundige Alain Prost is tenminste het beluisteren waard. De Fransman vocht eind jaren tachtig bij McLaren memorabele duels uit met Ayrton Senna. En ook die strijd escaleerde.

Naarmate de relatie tussen Alonso en Dennis enerzijds en tussen Alonso en Lewis Hamilton anderzijds het kookpunt nadert, wordt steeds vaker de vergelijking gemaakt met de periode Senna/Prost.

Volgens Prost was dat niet nodig geweest. Hij wijst de teambaas aan als schuldige van alle problemen. ,,Naar mijn mening leeft Ron in een situatie die onbedoeld buiten zijn controle is geraakt”, zegt hij in Autosprint.

,,Ron heeft de cruciale fout gemaakt de hiërarchie niet op voorhand vast te stellen. Hij had Alonso duidelijk en onbetwist moeten aanwijzen als kopman en Hamilton pas moeten laten racen nadat hij hem had gezegd dat hij nummer twee was.”

Het grote probleem, zo zegt Prost, is dat Dennis altijd al de neiging heeft gehad om meer voor de één dan voor te ander te sympathiseren. ,,Zo was het met Senna, Hakkinen en nu met Hamilton.”

,,Ron is nu eenmaal zo, maar dat betekent niet per se dat de coureur die hij prefereert ook beter materiaal krijgt. Het is meer zijn manier van doen, om zijn voorkeur richting zijn coureur te communiceren. Ik denk dat Alonso zich daarom steeds minder bij McLaren thuisvoelt, omdat hij niet de ontvangende partij is.”

Prost denkt zelfs dat Alonso – als hij was gebombardeerd tot kopman – allang kampioen was geweest. ,,Waarschijnlijk wel ja, en Hamilton zou de situatie hebben begrepen en dat had hem ertoe in staat gesteld zonder druk te rijpen. Dan waren er geen problemen geweest; nu is alles juist een stuk gecompliceerder.”

,,Alonso heeft met de manier waarop hij ten strijde trok de kritiek wat overdreven, maar het probleem is begonnen bij de wens van Dennis om zijn coureurs ervan te overtuigen dat er binnen het team absolute technische gelijkheid heerst.”

,,Dat is moeilijk te handhaven en iets dat niet beperkt blijft tot de manier waarop de bolides worden voorbereid. Er zijn ook andere aspecten, zoals de menselijke en psychologische en op dat vlak valt absolute gelijkheid niet te garanderen. Daar zijn Alonso’s problemen begonnen.”

KVN