Lewis Hamilton heeft zijn dominante Grand Prix-weekend in Rusland bekroond met een klinkende overwinning. Teamgenoot Nico Rosberg verovert de tweede plaats, waarmee Mercedes zeker is van de constructeurstitel.

Vlak na de start lijkt het er even op dat Rosberg Hamilton in bocht twee binnendoor verschalkt, maar de Duitser verremt zich en schiet rechtdoor. Hij moet de plek teruggeven aan zijn teamgenoot, en tot overmaat van ramp zitten er enorme flatspots op zijn voorbanden. Rosberg duikt aan het einde van de eerste ronde direct de pits in, en switcht naar mediums. Het plan is om de race erop uit te rijden. Ook Felipe Massa wisselt gelijk zijn banden, hij gaat naar softs. Door Rosbergs problemen stijgt Bottas naar P2, terwijl Button op de derde plaats belandt.

In de eerste paar rondjes zien we meteen een paar mooie gevechten. Vergne is goed weggekomen, en belandt voor Kevin Magnussen. De Deen probeert de Toro Rosso in te halen, zodat de twee zij aan zij door de lange doordraaier van bocht drie razen – Vergne houdt de positie maar net vast. Het blijkt tevergeefs, want niet veel later steekt Magnussen hem alsnog voorbij.

De Red Bulls zijn aardig van start gekomen en liggen al snel voor de Toro Rosso’s, met Vettel voor Ricciardo. De twee vechten met elkaar en lijken zelf een kleine touché te hebben in bocht drie. Ricciardo kan zijn teamgenoot echter niet inhalen, ondanks dat hij over de boordradio roept dat hij sneller is.

In ronde elf zien we de eerste uitvalbeurt: Max Chilton komt al voor de tweede keer binnen, en parkeert zijn Marussia in de garage, waarmee een zwaar weekend voor het team ten einde komt. Rosberg rukt intussen op, haalt Pérez in en rijdt de top tien weer binnen. Wel geeft de Duitser over de boordradio aan dat zijn banden slijten, terwijl Hamilton meldt dat die van hem het prima doen.

Pitstops

Het pitstopcircus wordt in de kop van het veld geopend door Jenson Button, die in de drieëntwintigste ronde vanaf de derde plaats binnenkomt. Hij komt achter Rosberg terug op de baan. Alonso erft de derde plek, maar moet drie ronden later ook stoppen. De stop verloopt niet helemaal soepel, en de ex-wereldkampioen valt terug tot P9, achter Massa. Diens teamgenoot Bottas maakt een ronde later zijn pitstop vanaf de tweede plek, en moet die plek inleveren aan Sebastian Vettel.

In ronde achtentwintig is het ook voor leider Lewis Hamilton tijd voor een nieuwe set softs. Zijn eerste plaats komt tijdens de pitstop geen moment in gevaar. Intussen laat Rosberg de snelste ronde noteren, en is hij alweer opgeklommen tot de vierde plaats. Dat wordt een derde plaats als Vettel wat later zijn stop maakt, en terugvalt tot achter Alonso en Ricciardo. De tussenstand na eenendertig ronden: Hamilton, voor Bottas, Rosberg en Button.

Rosberg zet zijn inhaalrace gestaag voort, en steekt in de eenendertigste ronde Bottas voorbij. De Fin moet uitwijken, maar de inhaalactie is goed en Rosberg is weer terug op de tweede plaats. Williams laat Bottas over de boorradio weten dat Rosbergs banden het einde van de race niet zullen halen, en dat de Duitser nog een stop moet maken.

Ondertussen is Grosjean de pineut, als hij een stop and go-penalty van vijf seconden aan zijn broek krijgt omdat hij Sutil in de rondte heeft getikt toen die hem in probeerde te halen. President Poetin, die inmiddels met Bernie Ecclestone in de paddock is gesignaleerd, zal vermoedelijk geen invloed op de strafbeslissing hebben gehad.

Hamilton cruiset verder

Na de pitstops tuft Hamilton rustig door, zo rond de achttien seconden voor Rosberg. Bottas bevindt zich daar weer zo’n zes seconden achter, maar hij loop heel geleidelijk in op de Mercedes, en hoopt nog steeds dat Rosberg nog een keer nieuwe banden zal moeten halen. Achter Bottas rijden de McLaren, met op P5 Kevin Magnussen. De Deen heeft al zes plaatsen goedgemaakt ten opzichte van zijn startpositie.

In de laatste ronden verandert er weinig aan de posities op de baan: Hamilton houdt zijn voorsprong op Rosberg eenvoudig vast, en boekt zijn negende overwinning van het seizoen. Rosberg maakt de (eveneens negende) Mercedes-één-twee compleet. Daarmee kan de champagne open bij het Duitse team: met nog drie races te rijden zijn ze definitief buiten bereik van de concurrentie, en slepen ze hun eerste constructeurskampioenschap binnen.

Achter de twee Silberpfeile is de laatste podiumplaats voor Valtteri Bottas in de Williams. McLaren boekt een keurig resultaat met een vierde plaats voor Button en een vijfde voor Magnussen. Alonso haalt weer eens het beste uit zijn Ferrari met de zesde plaats, voor de Red Bulls van Ricciardo en Vettel. Kimi Räikkönen wordt negende, terwijl Sergio Pérez in zijn Force India het laatste puntje meepakt.

WK-stand

Hamilton, die voor het hij podium op gaat nog even de hand van Poetin mag schudden, verstevigt met zijn overwinning zijn leidende positie in het kampioenschap. Hij heeft nu zeventien punten voorsprong op directe rivaal Rosberg. Daniel Ricciardo behoudt de derde plaats, maar zijn kansen op de titel zijn met 92 punten achterstand nu wel erg klein. De vierde plaats is na de race in Rusland opnieuw in handen van Valtteri Bottas, vlak voor Sebastian Vettel en Fernando Alonso.