De eerste drie uit de kwalificatie bezetten een dag later ook het podium. Lewis Hamilton wint dus, gevolgd door Nico Rosberg en Sebastian Vettel. Max Verstappen haalt na een ijzersterke race de finish niet.

Voor Lewis Hamilton is het duidelijk dat Nico Rosberg en Sebastian Vettel bij de start goede kansen hebben om iets te doen aan zijn leidende positie. Hij positioneert zich schuin op de grid, klaar om de deur dicht te gooien mocht dat nodig zijn. Zijn start is echter goed genoeg om zonder al te bruusk verdedigingswerk de eerste ronde te voltooien zonder zijn plek te verliezen.

Datzelfde kan niet worden gezegd van de Red Bull en Toro Rosso-jongens in het middenveld. Er worden meerdere duwtjes en plaagstootjes uitgedeeld. Ernstige schade blijft echter uit en het stelt Max Vertappen in staat zijn dertiende startplaats up te graden naar de elfde positie na één ronde. Daarna volgt een race waarin hij laat zien een echte racer te zijn. Met name de Sauber-coureurs nemen daar kennis van op het moment dat Verstappen zich in de langzaamste bocht brutaal aan hen voorbij remt. Het is dankzij de oplettendheid van Marcus Ericsson dat een aanrijding voorkomen wordt, nadat Verstappen een metertje te ver doorschiet.

De top drie blijft ongewijzigd na de eerste serie pitstops. Kimi Räikkönen heeft zich in de tweede Ferrari dan al opgewerkt naar de vierde plaats, waarmee hij Williams opnieuw naar het derde plan verwijst. Die teleurstelling valt echter in het niet bij de malheur die Red Bull blijft teisteren. Daniil Kvyat moet de strijd staken met naar het zich laat aanzien een motorisch probleem. De vlammen worden door de marshals snel gedoofd.

Vettel verliest in de Ferrari het Mercedes-duo geen moment uit het oog. Het gaat Nico Rosberg dan ook niet snel genoeg. “Kan Lewis niet wat harder rijden?”, klinkt het over de boordradio. Zelf het initiatief nemen zit er volgens de Duitser niet in, want hoe dichter hij achter de wereldkampioen rijdt, hoe sneller zijn banden er de brui aan geven. De tweede serie pitstops lijkt de angel uit de spanning vooraan het veld te halen. Rosberg en Vettel zijn niet in staat hun directe voorgangers uit te dagen. Vettel moet zelfs zijn spiegels in de gaten houden, omdat Kimi Räikkönen een podiumplaats wel ziet zitten.

McLaren kan in het achterveld ondertussen geen potten breken. Beide coureurs blijven rijden en dat zullen ze ongetwijfeld als een opsteker beschouwen, maar punten zijn nog ver weg. Datzelfde kan worden gezegd van de Manor-coureurs, al liggen de ambities daar waarschijnlijk wat lager. Het is voor hen al heel wat om met twee auto’s te starten en te finishen. Jenson Button bewijst zichzelf overigens geen grote dienst door in de slotfase achterop de Lotus van Maldonado te rijden. Niet dat de Venezolaan daarmee een superklassering wordt afgenomen. Maldonado gaat na een degelijke kwalificatie anoniem in de rondte. Dat kan niet worden gezegd van zijn teamgenoot. Romain Grosjean stuurt zijn Lotus naar de felbegeerde eerste punten van het seizoen.

Drama voor Max Verstappen brengt de race feitelijk tot een voortijdig einde. Zijn Toro Rosso geeft met slechts een handjevol ronden op de teller op startfinish de geest. Het brengt de safety car op de baan. De nieuwe Mercedes van Bernd Mayländer blijft tot het einde doorrijden, waardoor de race in slagformatie afgevlagd wordt. Lewis Hamilton wint zo eenvoudig de Chinese Grand Prix, vóór zijn Duitse teamgenoot en het Ferrari-duo Vettel/Räikkönen. Williams volgt, Grosjean, Nasr, Ricciardo en Ericsson sluiten aan.

 

Positie Coureur Team Tijd/verschil
1 Lewis Hamilton Mercedes 1u.39m.42s.008
2 Nico Rosberg Mercedes 0.714
3 Sebastian Vettel Ferrrari 2.988
4 Kimi Räikkönen Ferrari 3.835
5 Felipe Massa Williams 8.544
6 Valtteri Bottas Williams 9.885
7 Romain Grosjean Lotus 19.008
8 Felipe Nasr Sauber 22.625
9 Daniel Ricciardo Red Bull 32.117
10 Marcus Ericsson Sauber 1 ronde
11 Sergio Pérerz Force India 1 ronde
12 Fernando Alonso McLaren 1 ronde
13 Jenson Button McLaren 1 ronde
14 Carlos Sainz Toro Rosso 1 ronde
15 Will Stevens Manor 2 ronden
16 Roberto Merhi Manor 2 ronden
17 Max Verstappen Toro Rosso 4 ronden
XX Pastor Maldonado Lotus niet geklasseerd
XX Daniil Kvyat Red Bull niet geklasseerd
XX Nico Hülkenberg  Force India niet geklasseerd