Lewis Hamilton doet wat er vanaf poleposition van hem verwacht wordt. Hij leidt de Chinese Grand Prix van kop tot staart. Nico Rosberg volgt na een sterke inhaalrace in zijn spoor. Fernando Alonso wordt derde.

Er is vanaf de start geen enkel kruid opgewassen tegen de dominantie van Lewis Hamilton en Mercedes. De Brit laat zijn concurrenten al snel ver achter zich. Teamgenoot Nico Rosberg heeft het aanzienlijk moeilijker. De Duitser komt slecht weg van zijn plek en ziet links en rechts Fernando Alonso en Felipe Massa aan zich voorbij komen, die elkaar vervolgens letterlijk in de wielen rijden. Even verderop kan ook Rosberg zelf een contact met de Williams van Valtteri Bottas niet vermijden. De schade blijft echter aan alle vier de auto’s beperkt en iedereen kan verder.

De schrik slaat Felipe Massa een ronde of tien later opnieuw om het hart. Bij het wisselen van het linkerachterwiel gaat er van alles mis, waardoor de Braziliaan langer stil staat dan hem lief is. Punten lijken op dat moment ver buiten zijn bereik.

Als de meesten hun eerste pitstop hebben gemaakt, strooit Lewis Hamilton als één van de weinigen die nog naar binnen moeten, zijn concurrenten nog wat extra zout in de wonden: “Mijn voorste banden functioneren nog verrassend goed, en mijn achterbanden eigenlijk ook wel.” Het is tekenend voor hoe de wereldkampioen van 2008 de race van start tot finish volledig controleert.

De Red Bull-coureurs Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo verliezen bij die eerste serie stops terrein aan Fernando Alonso respectievelijk Nico Rosberg. De Mercedes-coureur heeft daardoor een vrije baan voor zich en kan de jacht openen op Sebastian Vettel. Vettel stribbelt bij de eerste de beste poging van Rosberg nog wel wat tegen, maar het is een op voorhand verloren strijd. Sterker nog, het stelt Daniel Ricciardo in de gelegenheid aan te sluiten bij zijn succesvolle teamgenoot. Het onderlinge duel wordt beslist op de pitmuur. Vettel moet Ricciardo laten passeren.

Nico Rosberg moet dan enkel nog Alonso passeren om wederom een dubbelzege voor Mercedes binnen te slepen. Met nog veertien ronden te gaan vindt hij de aansluiting bij de Ferrari en het DRS-systeem doet de rest. Het heeft even geduurd, maar de rangorde is hersteld.

Even lijkt het erop dat ook Ricciardo het Fernando Alonso nog moeilijk kan maken, maar de Spanjaard kan de rondetijden van de Red Bull-coureur pareren. Ricciardo zal zijn voldoening echter ergens anders uit halen. Opnieuw is hij als nieuwkomer binnen het team Sebastian Vettel de baas.

Grootste tegenvaller in de race is het volledige team van McLaren. Stonden Jenson Button en Kevin Magnussen in Australië nog op het podium, drie races later zijn ze als paar minstens tien plaatsen gezakt in de rangorde. Beide coureurs belanden buiten het podium. Het geeft Ron Dennis iets om over na te denken.

Het zijn problemen waar ze bij Mercedes hun hoofd niet over te breken. De Duitse formatie drukt meer en meer een stempel op het seizoen 2014. Lewis Hamilton tekent voor een dominante overwinning, gevolgd door teamgenoot Nico Rosberg. Fernando Alonso sleept voor zijn nieuwe teambaas Marco Mattiacci een podiumplaats binnen. Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel volgen op gepaste afstand, met daarachter Hülkenberg, Bottas, Räikkönen, Pérez en Daniil Kvyat. Slechts twee coureurs zien de finishvlag niet. Adrian Sutil en Romain Grosjean vallen uit.