Safetycars, rode vlaggen en een scala aan crashes. Er gebeurde van alles, maar één man was ongenaakbaar. Nico Rosberg heeft eindelijk Mercedes’ eerste zege van dit jaar binnen. En er was niemand die in Monaco meer recht had op de zege.

De zege van de Duitser kwam geen moment in gevaar. Bij elke herstart was hij alert en hij verloor geen moment zijn greep op de wedstrijd. Het Red Bull-duo flankeert hem op het podium, met Vettel als tweede en Webber als derde. Giedo van der Garde had een moeilijke middag. In de slotfase verloor hij zijn veertiende plaats aan Max Chilton. Het zorgt ongetwijfeld voor een zure nasmaak bij de Nederlander.

De openingsfase verliep, op wat incidentjes na, geruisloos. Giedo van der Garde kon zijn mooie kwalificatie van gisteren niet verzilveren. Bij Loews reed hij zijn voorvleugel stuk op de achterkant van Pastor Maldonado. Beide rijders moesten daarom naar binnen, maar hadden daarna wel vrij baan. Zowel Maldonado als Van der Garde noteerden een keer of meer de snelste ronde van de wedstrijd. Jenson Button en Sergio Pérez waren weer aan het bakkeleien. Na negen ronden was het einde wedstrijd voor Charles Pic, wiens auto in de hens was gevlogen. Voorin bleef de rangorde die gisteren was gemaakt in stand.

Na 26 ronden dook Mark Webber als eerste van de kopgroep naar binnen. In de eerste stint gebeurde er vooraan bar weinig. Het veld was vooral bezig met het consolideren van hun positie en het sparen van rubber. In die fase van de wedstrijd haalde Paul di Resta Felipe Massa buitenom in St. Devote in, waarmee het een van de eerste geslaagde inhaalactie na de openingsronde was. Daarvoor probeerde Maldonado Jules Bianchi in te halen, maar de twee raakten elkaar in de chicane. Beiden konden hun weg echter wel vervolgen.

Massa

Felipe Massa schudde de toen nog makke race na dertig ronden op. Net als in de trainingen vloog de Braziliaan er in St. Devote keihard af. Gevolg was een safetycar. Mercedes moest daarom halsoverkop naar binnen, waarop Hamilton in de aanloop naar zijn stop moest inhouden om niet achter Rosberg  stil te staan. De neutralisatie kostte Hamilton twee plaatsen aan de Red Bull-coureurs, maar Rosberg behield de leiding.

Na een neutralisatie van bijna tien ronden werd de baan eindelijk weer vrij gegeven. Rosberg herstartte prima, en daarachter probeerde Hamilton Webber te verschalken. Ook Alonso was scherp en zat ronden lang haast in de versnellingsbak van Raikkonen. Hamilton haalde Webber prachtig in bij Rascasse, maar de Australiër had een betere exit op weg naar Anthony Noghes, de laatste bocht voor start/finish.

Niet lang daarna probeerde Alonso Räikkönen in te halen, maar werd de Spanjaard aangetikt door Button. Alonso ondervond daar echter geen problemen van. Button lette daarna niet goed op en hij werd pardoes ingehaald door Pérez bij de chicane na de tunnel. Correct ook dit keer. De Mexicaan had daarop de smaak te pakken, want hij plaatste daarna eenzelfde soort actie op Alonso. De Spanjaard was echter bij de les en kon de aanval onschadelijk maken. Dat deed hij echter niet op een correcte manier, dus later gaf hij de positie aan de Mexicaan terug.

Rode vlag

Na zes ronden geknald te hebben kwam de race opnieuw stil te liggen. Geen safetycar, nee een rode vlag legde de race stil. Maldonado wilde Chilton buitenom inhalen, maar de Engelsman sneed hem af. De Venezolaan vloog vervolgens hard in de bandenstapels. De rode vlag moest er aan te pas komen omdat de veiligheidsbarrière helemaal over de baan was komen te liggen. Maldonado was echter in orde. Chilton kreeg een drivethroughpenalty.

Na een klein halfuur werd de race weer herstart achter de safetycar. Opnieuw herstartte Rosberg prima. Daarvoor had Alonso een plaats gegeven aan Pérez, die eerder een inhaalactie op de Spanjaard plaatste. Alonso sneed daarvoor lichtjes de chicane af.

De herstart gaf hetzelfde beeld als de eerdere herstart. Rosberg kon zijn voorsprong makkelijk consolideren, Hamilton reed in de aanval en Pérez bleef het in de chicane proberen. Dit keer bij Räikkönen. Het lukte alleen niet. Het was een inhaalactie die niet in goede aarde viel bij de Fin. “Die idioot probeerde mij te raken. Hij wil mijn race verzieken!” Adrian Sutil lukte het wél bij Jenson Button, die bij Loews niet echt zat op te letten. Hij had de smaak te pakken, want het lukte hem een paar ronden later óók bij Alonso.

Crashes

Na 60 ronden zat de wedstrijd voor Bianchi er op. Hij vloog op dezelfde plaats als Massa, St. Devote, uit de baan. Het leek niet op een fout, maar eerder een defect aan de wagen. Enkele ronden daarna reed Romain Grosjean bij het aanremmen voor de chicane vol in de achterkant van Daniel Ricciardo. Wederom mocht de safetycar naar buiten.

Op diezelfde plaats was Pérez na de herstart weer bezig. Hij wilde wederom Räikkönen daar inhalen en nu gooide de Fin gewoon deur dicht. Beide raakten elkaar, maar konden door, terwijl Pérez die hard in de vangrail kwam. Een ronde later bleek Räikkönen een lekke band te hebben. Achter hem ontstond een trein, en in die ontstane drukte snelde Button Alonso voorbij.

Het bleek de laatste chaotische situatie van deze incidentrijke race. Er gebeurde van alles. Behalve bij Nico Rosberg. Ondanks alle gekkigheid, gebeurde er bij hem helemaal niets. 

Uitslag

1. Nico Rosberg
2. Sebastian Vettel
3. Mark Webber
4. Lewis Hamilton
5. Adrian Sutil
6. Jenson Button
7. Fernando Alonso
8. Jean-Éric Vergne
9. Paul di Resta
10. Kimi Räikkönen
11. Nico Hülkenberg
12. Valtteri Bottas
13. Esteban Gutiérrez
14. Max Chilton
15. Giedo van der Garde

Uitvallers

Sergio Pérez
Romain Grosjean
Daniel Ricciardo
Jules Bianchi
Pastor Maldonado
Felipe Massa
Charles Pic