Nico Rosberg heeft zondag de Grand Prix van Oostenrijk gewonnen. De Duitser haalde bij de start Lewis Hamilton in, en reed onbedreigd naar de zege. Max Verstappen scoorde voor de tweede keer in zijn loopbaan punten.

Rosberg hield aan de finish 8,8 seconden over op Hamilton. Felipe Massa hield Sebastian Vettel van het lijf in de strijd om de derde plaats, en zorgde zo voor de tweede Williams-podiumplaats op rij. Valtteri Bottas legde beslag op de vijfde plaats, gevolgd door Nico Hülkenberg. Pastor Maldonado won in de slotronden het gevecht om de zevende plaats van Max Verstappen. Sergio Pérez en Daniel Ricciardo eindigden als negende en tiende.

Auto’s stapelen

Polesitter Hamilton verloor bij de start direct de leiding aan teamgenoot Rosberg. Ook Max Verstappen deed goede zaken: de Nederlander steeg naar de zesde plek. Die kon hij de eerste paar ronden gemakkelijk behouden, want de safety car kwam de baan op vanwege een spectaculaire botsing tussen Kimi Räikkönen en Fernando Alonso, waarbij de McLaren van de Spanjaard bovenop de Ferrari van The Iceman belandde.

Vlak na de neutralisatie werd het drama voor McLaren pas echt compleet, toen Button voor de zoveelste keer de instructie kreeg zijn kapotte auto in de garage te parkeren. Opnieuw een dubbele DNF voor de renstal uit Woking.

Verstappen kwam tijdens de eerste ‘echte’ raceronden snelheid tekort om Nico Hülkenberg (P5) aan te vallen. Valtteri Bottas, die achter hem reed, kon hij wel een tijdje van het lijf houden, tot de Fin hem met een knappe inhaalactie in de tweede bocht na vijftien ronden terugverwees naar de zevende plaats.

Na 27 ronden was de Nederlander een van de eersten die de pits in dook voor nieuwe banden. Verstappen wisselde de zachte Pirelli’s in voor de harde, en kwam als elfde terug op de baan. Door Daniil Kvyat te verschalken reed hij daarna al vlug weer in de top tien.

Vettel valt van podium

Bij Mercedes verliepen de pitstops zoals verwacht vlekkeloos. Rosberg en Hamilton kwamen in respectievelijk ronde 34 en 35 binnen, waarna de rivalen weer in dezelfde volgorde reden als voor de bandenwissels.

Bij nummer drie Sebastian Vettel ging het even later wat minder gesmeerd. De monteurs hadden grote moeite het rechterachterwiel aan zijn Ferrari te bevestigen, waardoor de Duitser terugzakte naar de vierde plaats. Felipe Massa kreeg de derde plaats daarmee in de schoot geworpen.

Pech hadden ook Carlos Sainz en Romain Grosjean, die allebei wegens technisch malheur hun Waterloo vonden. Bij Sainz was het weer eens de Renault-motor die roet in het eten gooide, bij Grosjean gaf zijn versnellingsbak er de brui aan. En dan Lewis Hamilton: bij het uitkomen van de pits reed hij met twee wielen over de witte lijn, wat hem op een tijdstraf van vijf seconden kwam te staan.

Verstappen lag na veertig ronden inmiddels weer op de zevende plaats, op gepaste afstand achter nummer zes Hülkenberg, en ook ruim voor nummer acht Ricciardo. Voor Rosberg was er ook geen vuiltje aan de lucht, want het verschil met Hamilton liep al snel op tot meer dan zeven seconden.

Rosberg controleert

Pas in de slotfase werd het voor Verstappen weer spannend. De tiener werd achtervolgd door een razendsnelle Pastor Maldonado, die nadat hij Daniel Ricciardo had ingehaald in rap tempo een gat van acht seconden met de Nederlander dichtreed. Er ontspon zich een rondenlang gevecht, waarbij Maldonado in zijn drift om Verstappen voorbij te komen twee keer bijna de controle over zijn Lotus verloor.

De tweede keer dat dat gebeurde boorde Maldonado zijn auto op start/finish bijna achterin die van Verstappen, die prompt rechtdoor schoot in de eerste bocht. De Venezolaan kwam er voorbij, en omdat de banden van de Toro Rosso aan hun einde waren, kon Verstappen niets meer terug doen.

Ook Vettel en Massa vochten nog een robbertje. De ex-wereldkampioen kwam op jacht naar zijn verloren podiumplaats tot vlak achter de Williams, maar daar bleef het bij. Vooraan reed Rosberg gedecideerd naar de overwinning. De Duitser klaagde in de laatste ronden nog wel over vibraties, waardoor Hamilton even iets inliep, maar Rosbergs zege kwam geen moment meer in gevaar.