Er bestaat een kans dat Kimi Raikkonen kampioen wordt zondag, maar dat is van zoveel factoren afhankelijk dat hij nergens op rekent. ,,Hamilton heeft zeven punten meer, er valt niet veel uit te rekenen. We moeten winnen.”Voordeel voor de Ferrari-coureur is wel dat hij zich vooral op zichzelf kan richten. Hij hoeft zich niet druk te maken over een gelijke behandeling van het team en bij de Scuderia geen waarnemers in de pitbox om een eerlijke behandeling te garanderen.

,,Er staat dit weekend veel druk op McLaren. Allebei de coureurs kunnen nog kampioen worden en ze zullen elkaar in de haren vliegen. Hopelijk kunnen we daarvan profiteren”, zegt Raikkonen vooruitblikkend op de Braziliaanse Grand Prix op de Ferrari-website.

,,Daarom ga ik deze race van start met maar één doel voor ogen: winnen. Verder kan ik er ook niet veel aan doen. De situatie lijkt wel een beetje op 2003, toen Michael Schumacher kampioen werd en ik de titelrace verloor.”

,,Ook dit keer begin ik niet als de grote kanshebber aan de laatste race. Wel hebben we in Shanghai nog maar eens gezien dat er van alles kan gebeuren. Wij gaan er in ieder geval alles aan doen, dan zien we wel waar het schip strandt.”

Raikkonen weet wat het is om vice-kampioen te worden, dat werd hij in 2003 en ’05 al eens. Toen nog in een McLaren. Er wordt gevreesd dat het kampioenschap er ook dit keer niet inzit voor de Fin. Niet alleen omdat hij van de McLarens afhankelijk is, ook omdat Bridgestone superzachte banden meeneemt naar Brazilië.

,,Ik heb gelezen dat onze concurrenten daarmee beter overweg kunnen. Kan best zo zijn, maar dat was vooral aan het begin van het seizoen”, haalt hij zijn schouders op. ,,Daarna hebben wij met de afstelling een stap voorwaarts gemaakt en zijn er veel zaken verbeterd. Het blijft afwachten.”

KVN