Voor Ferrari was de kwalificatie in Abu Dhabi er één van uitersten: Sebastian Vettel was schokkend genoeg na Q1 al klaar, Kimi Räikkönen haalde Q3 en claimde daarin de derde startplek.

Voor Räikkönen is het pas de vierde keer dit seizoen dat hij zich voor Vettel heeft gekwalificeerd, maar wanneer de Fin dat doet staat hij wel gelijk vooraan en dat is in Abu Dhabi niet anders. De derde startplek die hij heeft opgeëist, bewijst volgens Räikkönen dat de Ferrari SF15-T het goed doet op het Yas Marina Circuit: “Dat is het hele weekend al zo. Het is niet zo dat er een geheim is voor onze snelheid.”

“Dat het niet altijd te zien was dat we hier goed gaan, komt omdat niet elk rondje perfect was. Mijn eerste run in Q3 was dat bijvoorbeeld ook niet. Ik wist daarna dat er nog meer in zat en heb dat er vervolgens uit gehaald”, verhaalt de Fin, die acht tienden trager was dan snelste man Nico Rosberg, maar in Q3 wel afrekende met Sergio Pérez – de nummer drie uit Q1 en Q2 – door de Mexicaan meer dan een tiende achter zich te laten.

Vettel
Voor teamgenoot Vettel zat de kwalificatie er toen al lang op. Hij was na Q1 al klaar, aangezien hij in die heat slechts een zestiende tijd liet noteren. Vettel was op het eind nog wel sneller onderweg, maar brak zijn rondje plots af. Zijn verklaring daarvoor is zowel duidelijk als pijnlijk: “We dachten dat de tijd die we hadden staan goed genoeg was. Dat was blijkbaar niet zo. We hebben het onderschat.”

Vettel moet de race van zondag, tenzij er nog gridstraffen worden uitgedeeld aan coureurs voor hem, vanaf P16 aanvangen. Niet ideaal en het maakt het er niet makkelijker op, erkent de Duitser, maar hij ziet wel mogelijkheden om naar voren te komen. “Je kunt hier inhalen en we beschikken ook over de snelheid om dat te doen. Hoeveel plekken we kunnen goedmaken, zullen we zondag moeten zien.”