Kimi Räikkönen beleeft dit jaar het moeilijkste seizoen uit zijn loopbaan. De Fin worstelt met zijn Ferrari, en is nog niet verder gekomen dan de vierde plaats. Toch noemt hij 2014 niet frustrerender dan andere jaren waarin het hem niet voor de wind ging.

Dat Räikkönen er zo over denkt, komt door zijn vertrouwde credo ‘winnen is het enige dat telt’. “Ik ben een keer kampioen geweest, dus kan ik wel zeggen dat je elk jaar waarin je geen kampioen wordt wel mag vergeten”, zegt de Ferrari-coureur. “Of je nou twintigste wordt of tweede, maakt niet zoveel uit. Je doet mee om races en titels te winnen, en elke keer als dat niet lukt, heb je gefaald.”

Zijn nuchtere houding neemt niet weg dat het dit jaar geen feestje was voor Räikkönen. “Het is niet zo leuk als je het race na race moeilijk hebt, maar dat hoort ook bij de Formule 1.” De wereldkampioen van 2007 trekt er zijn lessen uit, en gaat door: “Het was een moeilijk jaar, maar we hebben ook weer dingen geleerd die ons in de toekomst kunnen helpen. We moeten in onszelf blijven geloven. Dan gaat het straks weer beter, en kunnen we over dit jaar een laag zand gooien.”

Nieuwe auto

Daarvoor is het wel zaak dat de nieuwe Ferrari een stuk competitiever is dan de huidige F14T. “Ze zijn dit jaar al vrij vroeg begonnen aan de nieuwe auto. Daarbij hebben ze uiteraard geluisterd naar ons commentaar, en geprobeerd om de probleemgebieden aan te pakken”, aldus Räikkönen.

De Fin waagt zich nog niet aan grote voorspellingen over de 2015-bolide. “Natuurlijk hoor je weer een hoop over de nieuwe wagen, maar zo gaat het elk jaar bij elk team”, weet Räikkönen. “Pas zodra we de baan op gaan, weten we hoe goed de auto is en hoe hij aanvoelt. En dan zijn er weer veel, soms heel kleine, zaken die daar invloed op kunnen hebben. Feit blijft: bij de eerste test weten we hoe de nieuwe auto is.”