Het computerspel van dit Formule 1-seizoen is uit. F1 2012 is uitgebreider en mooier dan zijn voorgangers. Een musthave voor de gamende autosportliefhebber.

 

Codemasters kwam twee jaar geleden met het verfrissende F1 2010, een vooral visueel zeer indrukwekkende game. De gameplay was van een hoog niveau; de bolides waren fijn om te besturen. Daarna sloeg de gameproducent uit Birmingham de plank mis met F1 2011. De graphics waren een stuk minder en de auto’s nerveuzer om te besturen. Codemasters zei dat te hebben gedaan om het vertrek van Bridgestone en de komst van Pirelli te benadrukken. Een vooruitgang was het niet, al waren KERS en DRS goed geïntegreerd in het spel.

F1 2012 is uitgebreider en mooier dan beide voorgangers. De graphics zijn weer op het oude niveau, maar nog steeds lijkt het soms alsof de auto’s op ijs rijden. Je hebt de wagen niet binnen de kortste keren onder controle. Het leuke is dat F1 2012 je niet meteen in het diepe gooit. Als je de game voor de eerste keer opstart, zit je voor je het weet in een Red Bull, McLaren of Ferrari voor de Young Driver test in Abu Dhabi; een verrassende toevoeging aan het spel. Aan de hand van tests en filmpjes wordt uitgelegd hoe je een bocht goed moet nemen en hoe je KERS en DRS inschakelt.

Season challenge

De F1-reeks van Codemasters staat bekend om zijn carrièremodus, en die ontbreekt nu ook niet. Een leuke vondst is de season challenge, waarin je in tien races zo snel mogelijk de overstap moet zien te maken van een HRT, Marussia of Caterham naar één van de topteams. Voor de eerste race kies je een rivaal uit, en als je die twee keer verslagen hebt, mag je zijn stoeltje innemen. Binnen een paar races kan de Caterham verruild zijn voor een Ferrari. Tip: kies na de overstap naar de middenmoot Felipe Massa als rivaal. Die is ook in F1 2012 niet vooruit te branden.

Een andere mooie toevoeging aan de game is de champions mode, waarin je het in zes verschillende uitdagingen opneemt tegen één van de zes wereldkampioenen die dit jaar meedoen. Zo begin je op Spa-Francorchamps met nog drie ronden te gaan als dertiende en moet je Kimi Räikkönen zien te verslaan, die zevende rijdt. Op Interlagos moet je op slicks in de regen Lewis Hamilton van je af zien te houden. Het zijn uitdagingen die ook een doorgewinterde gamer niet zomaar haalt. Iedereen kan op zijn eigen niveau spelen, er zijn namelijk drie moeilijkheidsgraden.

Minpunten zijn er ook. Wie een echte simulatiegame in de categorie van iRacing of rFactor verwacht, is aan het verkeerde adres. Zelf je auto door de pits sturen? Vergeet het maar. En de auto gaat automatisch van het gas wanneer je buiten de baan belandt. Dat wil je toch zelf bepalen?

Agressiever

F1 2012 is een visueel spektakelstuk. De computer lijkt wat agressiever te racen dan bij de voorgaande games. In Albert Park waren er al meerdere incidenten. Dat beïnvloedt de auto’s zichtbaar. Raak je Sergio Pérez aan zijn zijkant? Dan rijdt hij de rest van de race met een rubberspoor op zijn side-pod. Uiteraard kun je ook online racen en je snelste tijd per circuit op het wereldwijde prikbord zetten. De game verveelt kortom niet snel. F1 2012 biedt spektakel en uitdagingen, zowel op PC, XBox als Playstation 3.

www.formula1-game.com

Minimale systeemeisen PC

Besturingssysteem: Windows Vista of Windows 7
Processor: Intel Core Duo 2 2.4 Ghz of AMD Athlon X2 5400Werkgeheugen: 2 GB
Harde schijf: 15 GB
Videokaart: AMD HD2600 (512 mb) of NVIDIA Geforce 8600 (512 mb)

 


Bewijs dat jij de snelste lezer van Formule 1 bent! Speel F1 2012, upload jouw snelste tijd op de circuits van Abu Dhabi, Amerika, India en/of Brazilië en maak kans op de hoofdprijs ter waarde van 2.155 euro!

Kijk snel op www.formule1.nl/f12012