Sebastian Vettel begint de Grand Prix van Italië van zondag als achtste. Qua positie had het volgens de Red Bull-coureur misschien wat beter gekund, maar qua tijd en achterstand op de top niet. Daniel Ricciardo start de race als negende.

De teams met een Mercedes-motor achterin hun bolides zijn vooralsnog namelijk dominant op het razendsnelle Monza, ook getuige het feit dat de eerste zes coureurs op de grid over een Duitse krachtbron beschikken. Vettel moet het in zijn Red Bull echter met een Renault-V6 doen en was op P8 de snelste Renault-rijder, achter de eerste zes en nummer zeven Fernando Alonso in diens Ferrari.

“Aangezien de onderlinge verschillen hier erg klein zijn, ben ik niet geheel tevreden, want zelfs met een tijd die maar een fractie beter was geweest, had ik een paar plekken verder vooraan kunnen staan, maar qua rondetijd was dit gewoon het maximaal haalbare”, verhaalt Vettel ten overstaan van de camera’s van de BBC.

De Duitser, die aan de andere kant moet toegeven dat ‘alles tussen de vijfde en tiende plek een realistische uitslag was geweest’, denkt echter dat zijn Red Bull RB10 in de race van zondag relatief sneller zal zijn. “De twee McLarens die voor ons staan, kunnen we qua race pace denk ik wel hebben, terwijl Ferrari lastig in te schatten is, maar we ons daar waarschijnlijk mee kunnen meten.”

De teams die de eerste twee rijen in beslag hebben genomen, Mercedes en Williams, zijn volgens Vettel echter ‘ongenaakbaar’, al betekent ook dat nog niet dat ze ook onverslaanbaar zijn. “Want je weet nooit wat er gebeurt. Misschien rijden ze elkaar morgen wel van de baan af”, besluit hij grappend, verwijzend naar het incident tussen de Mercedes-coureur van twee weken geleden.

Ricciardo
Vettels teamgenoot Daniel Ricciardo was overigens degene die twee weken geleden op Spa profiteerde van de ‘broedermoord’ tussen de Mercedes-rijders en de race won. Op Monza wordt het, zelfs als die situatie zich herhaalt, echter een stuk lastiger daar een slaatje uit te slaan voor Ricciardo, wat in de eerste plaats komt omdat hij van P9 moet komen. “We wisten dat het moeilijk zou worden, maar dit is toch teleurstellend, we hadden gehoopt op de derde rij”, erkent hij, ook tegenover de BBC.

Voor zijn race wordt de start nu cruciaal, weet de man uit Perth. “Want zodra de jongens met een Mercedes-motor hun topsnelheden kunnen halen, zijn we gezien, en qua strategie valt er vermoedelijk ook weinig te doen.”