Red Bull-coureurs Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo zaten er – vooral in VT2 – prima bij tijdens de openingsdag in China, maar het duo rekent zich nog niet rijk. “Mercedes heeft een flinke voorsprong.”

Met een derde en een vierde tijd was Ricciardo in beide sessies de snelste Red Bull-coureur. In VT1 kwam hij ongeveer een tel te kort op snelste man Fernando Alonso, terwijl hij in VT2 een halve seconde moest prijsgeven op dagsnelste Lewis Hamilton.

“We zitten in de lift”, vertelt hij na afloop aan de verzamelde pers. “We hebben vooruitgang gemaakt, maar ik denk wel dat het om een kleine stap gaat”, zo staart hij zich niet blind op de tijden. “Het gat naar Mercedes was twee weken geleden namelijk erg groot en hoewel ik graag zou geloven dat we het flink hebben verkleind, denk ik dat Mercedes nog wat achter de hand heeft gehouden.”

“Hopelijk duurt het niet al te lang meer voordat we Mercedes echt hebben bijgehaald, maar het zal stukje bij beetje moeten gebeuren”, weet de Australiër, wiens mening gedeeld wordt door teamgenoot Vettel: “Ik denk niet dat Mercedes voluit is gegaan”, zegt de Duitser, die het daarom lastig vindt om in te schatten waar Red Bull staat.

Hoewel hij zijn vrijdag – waarop hij een negende en vijfde tijd reed – over het algemeen ‘een prima dag’ noemt, denkt hij dat Red Bull ‘nog niet aan Mercedes kan tippen’. “Zij zijn gewoon weer favoriet. Ik reed tijdens een lange run achter één van de Mercedessen en het was duidelijk dat ze alles onder controle hadden en nog steeds een flinke voorsprong hebben.”