Monza kan waarschijnlijk ook na 2016 gastheer blijven van de Grand Prix van Italië. Er lijkt een oplossing gevonden voor de problemen met de financiering van de race.

De organisatoren van de Grand Prix op het historische Italiaanse circuit liggen al een poos in de clinch met Formule 1-baas Bernie Ecclestone, die wil dat Monza in een nieuw contract na 2016 flink meer geld gaat betalen voor de race. Geld dat er tot nu toe niet was, zodat de vrees ontstond dat Monza van de kalender zou verdwijnen. ‘Buurman’ Imola wierp zichzelf zelfs al op als mogelijke vervanger.

De Italiaanse regering heeft de provincie Lombardije, waarin het circuit ligt, nu echter groen licht gegeven om meer geld in de race te steken. De gouverneur van Lombardije, Roberto Maroni, geeft aan de Gazetto dello Sport uitleg. “Het gaat om een belastingvrije investering, waardoor we hopelijk begin september een deal met Ecclestone kunnen sluiten.”

Maroni vertelt dat hij eerst om tafel gaat met het management van Monza en de burgemeesters van Milaan en Monza. Met hen hoopt hij er eind augustus uit te zijn. “De Grand Prix moet in Monza blijven”, aldus Maroni.

Ecclestone verheugd

Ecclestone is tevreden met de ogenschijnlijke doorbraak in de onderhandelingen. “Dit is goed nieuws”, reageert hij tegen Autosport. “Laten we hopen dat het allemaal doorgaat. We zijn blij.”

De rijke Brit wil nog altijd meer geld zien van de Italiaanse circuiteigenaren, die hem onder het huidige contract aanzienlijk minder hoeven te betalen dan andere organisatoren. “We willen verder met Monza, maar wel onder dezelfde voorwaarden als bij de andere Europese circuits.”