Teambaas Flavio Briatore zei het eerder vandaag al, maar nu is het dan officieel. Heikki Kovalainen (24) vervult komend jaar de rol van test- en reservecoureur bij Renault, zo heeft de wereldkampioen van 2005 vrijdagmiddag bekend gemaakt.

De Fin eindigde dit jaar als tweede in de GP2, waarin nieuwbakken Williams-coureur Nico Rosberg kampioen werd, en testte tevens een aantal maal voor de Franse renstal. Briatore: ,,Heikki heeft in de GP2 laten zijn over het nodige talent te beschikken en maakte bij de tests erg veel indruk op de monteurs. Middels deze testfunctie zal hij komend jaar een cruciale rol spelen bij de ontwikkeling van de auto. Maar ik ben er van overtuigd dat Heikki het aankan. ”

Voor Franck Montagny valt hiermee definitief het doek. De Fransman fungeerde de voorbije jaren als derde coureur van Renault en had nog even de hoop dat hij kon aanblijven. Maar nu Kovalainen niet naar BMW gaat, is die kans verkeken. ,,Franck Montagny maakt dit jaar wel gewoon af”, vervolgt Briatore. ,,We willen hem bedanken voor zijn geweldige inzet, waarmee hij dit jaar zeker heeft bijgedragen aan de titelwinst. Daarnaast wensen we hem alle succes toe in de toekomst.”

Heikki Kovalainen is uiteraard in zijn nopjes met de aanstelling als testrijder. ,,Dit is een fantastische kans”, zegt hij. ,,Ik heb al een paar tests voor het team gedaan, maar moet nog veel leren. En deze testrol zal me zeker helpen in dat leerproces. Het is een eer om door het wereldkampioenschapsteam gevraagd te worden en ik ben vastbesloten om beide titels met Renault te prolongeren.”

PPB