Met drie overwinning en vijf verdere podiumplekken is Daniel Ricciardo één race voor het einde al zeker van de derde plaats in het WK. Dat zijn eerste jaar bij Red Bull zo goed zou verlopen, had de Australiër zelf ook niet verwacht.

“Ik had gehoopt dat het een goed jaar zou zijn en hield er ergens ook wel rekening mee, maar om eerlijk te zijn heeft hetgeen ik dit seizoen heb bereikt ook mijn verwachtingen wel een beetje overtroffen”, erkent Ricciardo in de podcast The Racer’s Edge.

“Ik wist dat ik een unieke kans kreeg hier bij Red Bull en was er ook van overtuigd dat ik eventuele kansen op podiumplekken of zeges zou verzilveren, maar dat ook daadwerkelijk doen is natuurlijk een ander verhaal en het is geweldig dat het een aantal keer is gelukt”, lacht Ricciardo.

Waar alles lekker loopt bij Ricciardo, worstelt zijn teamgenoot Sebastian Vettel – toch zeker niet de minste, met vier wereldtitels achter zijn naam – dit jaar met de RB10-bolide van Red Bull. Ook voor Ricciardo was het even wennen, maar de coureur uit Perth had de auto snel onder de knie.

“Ik heb inderdaad een goede band met deze auto, om het zo te omschrijven”, zegt hij. “Onze winter verliep door de betrouwbaarheidsproblemen natuurlijk niet ideaal, maar zodra we eenmaal kilometers konden maken, voelde ik me snel op mijn gemak achter het stuur.”

“Het was ook voor mij even wennen aan dit nieuwe type Formule 1-auto, maar ik heb me gelukkig snel kunnen aanpassen. Ik vind het ook leuk om met de V6-motoren te rijden, ondanks dat ze wat minder klinken. Daarnaast kun je een stuk meer rondglijden met deze auto’s, wat cool is.”

Voor Ricciardo voelde het onder controle houden van het geglibber en geglij van zijn RB10 in de nauwe straten van Monaco als een keerpunt: “Ik had daarvoor ook wat aardige weekends, maar in Monaco kwam het allemaal tezamen en dat gaf me enorm veel vertrouwen in de auto.”

“Ik kreeg in Monaco echt het gevoel dat ik de RB10 volledig onder controle had, en als dat in Monaco het geval is, zegt dat wel wat”, weet Ricciardo, die benadrukt dat ook de rol van zijn team niet onderschat mag worden: “Red Bull heeft meerdere wereldtitels gewonnen en er lopen hier echte winnaars rond. Ze zijn enorm gretig en dat heeft zeker geholpen om na de lastige wintertests nog zo ver te komen.”

Behalve door zijn resultaten is de nummer drie uit het WK ook opgevallen door zijn knappe inhaalacties. “Inhalen is iets waar ik sinds het einde van mijn tijd in de kartsport al redelijk goed in ben. De laatste jaren heb ik dat echter niet vaak genoeg kunnen laten zien. Daarom werd er wel eens aan mij getwijfeld, dus gelukkig heb ik nu bewezen dat ik wel degelijk kan inhalen! Ik denk soms van tevoren na over hoe ik het beste te werk kan gaan, maar als puntje bij paaltje komt ga ik er gewoon voor! Dat is beter dan blijven dubben, en het helpt natuurlijk als een inhaalactie als een verrassing komt!”