Red Bull-coureur Daniel Ricciardo voelt zich klaar om het team in 2015 te leiden. Komend seizoen is hij immers niet meer de nieuwkomer, maar krijgt hij juist een groentje naast zich in Daniil Kvyat.

Ricciardo was afgelopen seizoen de nieuwkomer bij Red Bull, terwijl Vettel de arrivé was met vier wereldkampioenschappen achter zijn naam. Ricciardo versloeg Vettel desondanks en Vettel is inmiddels vertrokken, wat Ricciardo de de facto kopman van het team maakt voor 2015.

Gevraagd door Autosport of hij zich klaar voelt om deze rol op zich te nemen, met de jonge Rus Kvyat volgend jaar naast zich als teamgenoot, antwoordt Ricciardo als volgt: “Ik denk van wel, want ik heb dit jaar een goede band opgebouwd met het team.”

Ricciardo, die een jaar geleden de overstap van opleidingsteam Toro Rosso naar Red Bull maakte – net zoals Kvyat deze winter doet – vindt het ook niet meer dan logisch dat Red Bull voor 2015 naar hem kijkt om, in ieder geval in het begin, de kar te trekken.

“Zeker gedurende de winter en in het begin van het seizoen zal Daniil waarschijnlijk nog wat moeten wennen en bezig zijn om z’n plek binnen het team te vinden. Red Bull zal in die fase daardoor vermoedelijk wat meer op mij vertrouwen en bouwen, maar ik kan dat wel aan.”

De coureur uit Perth is zelf ook pas 25 en verwacht dus nog door te leren en groeien. De Australiër gaat er daarbij bovendien vanuit dat hij – ondanks zijn drie zeges en derde plek in het WK in 2014 – geen last zal ondervinden van het hogere verwachtingspatroon dat bij zijn nieuwe status hoort.

“Wat ik in 2014 heb bereikt, verandert verder niets aan hoe ik mijn werk in de cockpit of met mijn engineers zal doen”, bezweert Ricciardo, die tevens benadrukt dat hij zijn nieuwe teamgenoot Daniil Kvyat, ondanks dat deze er pas één jaar in de Formule 1 op heeft zitten, ‘niet zal onderschatten’.

Ricciardo spreekt verder nog de hoop uit dat zijn team Red Bull het gat naar het in 2014 dominante Mercedes kan dichten. Aan de Australische krant The Weekend West vertelt hij zelfs in 2015 vol voor de titel te willen gaan: “Hopelijk lukt dat, want met minder wil ik eigenlijk geen genoegen nemen.”

“Red Bull en ik mikken in ieder geval op de hoofdprijs, want zo gretig zijn we wel en we beschikken bovendien over de juiste mensen en middelen. Daarnaast voel ik me er zelf ook klaar voor om om het kampioenschap te vechten”, aldus de ambitieuze Ricciardo.