Daniel Ricciardo was een van de grote slachtoffers van de strange handhaving van het binnen de lijntjes rijden. Hij moest in Q3 zijn snelste tijd inleveren en bleef op de tiende plaats steken.

In totaal werden van elf coureur tijden geschrapt in de kwalificatie, maar alleen Ricciardo en Carlos Sainz kregen in de cruciale derde sessie een tik op de vingers van de wedstrijdleiding die er streng op toeziet dat de coureur binnen de witte lijnen blijven en geen gebruik maken van de uitloopzones om sneller door de bochten te kunnen.

“Het hele weekend loop ik al achter de feiten aan”, klaagt Ricciardo. “We krijgen de auto maar niet naar wens. Ook komen we vermogen tekort, zelfs ten opzichte van Daniil Kvyat, dus verloos ik tijd op de rechte stukken. Dat probeer je dan goed te maken in de bochten en dat leidt tot foutjes hier en daar.”

Ricciardo geeft toe dat hij dit weekend wel eens buiten de lijntjes heeft gekleurd, maar is ervan overtuigd dat hij in Q3 binnen de marge bleef. “Ik was behoorlijk tevreden over mijn ronde, maar de tijd werd geschrapt”, verzucht hij. “Ik had niet het gevoel dat ik te wijd ging, dus ik ga even een kijkje nemen bij de stewards.”

“Vanuit de auto kun je het niet altijd goed zien”, vervolgt Ricciardo. “De witte lijnen zijn dan moeilijk in te schatten. Ik dacht er binnen te zitten, dus ik wil de beelden wel terugzien. Ik ben benieuwd of ze zich hebben gebaseerd op de camera’s langs de baan of de onboardbeelden. Die hebben ze in ieder geval wel.”

Kvyat
De snelste ronde van Daniil Kvyat kon de goedkeuring van de wedstrijdleiding wel wegdragen en leverde de Rus de zevende startplaats op. Kvyat, die toegeeft dat Red Bull zonder al te grote verwachtingen richting Silverstone is gekomen, is blij verrast met het resultaat van vandaag en het verloop van het weekend tot dusver.

“De auto doet het dit weekend erg goed”, oppert Kvyat. “Ik heb vandaag het maximale uit de auto gehaald en ik denk dan ook niet dat ik harder had gekund. Ik heb een goed gevoel bij dit circuit en ik kijk uit naar de dag van morgen. De omstandigheden kunnen behoorlijk uitdagend zijn tijdens de race, maar we hopen op een handjevol punten.”