Slecht nieuws voor de sowieso al bevreesde rivalen van Mercedes: volgens Nico Rosberg zit er nog meer in het vat en heeft het kampioenschapsteam het achterste van haar tong nog niet echt laten zien.

Mercedes lichtte tijdens de tweede testweek een tipje van de sluier op wat haar potentieel betreft door op medium-banden – die anderhalf tot twee tellen trager horen te zijn dan de super softs – een tijd te rijden die slechts een kwart seconde trager was dan de door Romain Grosjean op superzachte Pirelli’s gereden snelste tijd van de week.

Afgelopen vrijdag gaf Mercedes – met Nico Rosberg achter het stuur – vervolgens duidelijk haar visitekaartje af, doordat Rosberg op zachte banden 1,2 seconde sneller was dan de op dezelfde compound onderweg zijnde Williams-coureur Valtteri Bottas, wien team puur voor performance ging.

Slecht nieuws voor de concurrentie is daarbij dat Rosberg aan Autosport vertelt dat het ‘een lastige dag was’. “De cijfers zijn wellicht indrukwekkend, maar de set-up was niet bepaald perfect. We konden om één of andere reden maar geen goede afstelling vinden”, klaagt hij.

Volgens Rosberg was de keuze om op softs te rijden deels ingegeven door het gebrek aan balans waar hij tot dan toe last van had. “Want op de zachte banden heb je sowieso grip en was het eindelijk min of meer mogelijk een goed rondje te rijden.” Toch valt er voor Mercedes nog meer uit de W06 te halen, zinspeelt Rosberg: “Het eind van onze vrijdag was prima, want toen ging het wel aardig, maar we hebben nog wel wat plooien glad te strijken.”

‘Ongelofelijk snel’
Hoewel rivalen als Williams-coureur Valtteri Bottas, Ferrari-coureur Sebastian Vettel en McLaren-rijder Jenson Button uiteraard de kanttekening plaatsen dat ze niet weten met hoeveel benzine Mercedes Rosberg de baan op had gestuurd, zijn ze stuk voor stuk onder de indruk van diens vliegende ronde.

“Rosbergs rondje was behoorlijk rap”, zegt Bottas met gevoel voor understatement. “Ik denk dat iedereen er door verrast werd. We wisten allemaal natuurlijk al dat Mercedes snel zou zijn, maar ze waren vrijdag wel heel snel.”

Vettel beaamt op zijn beurt dat ‘Rosbergs rondetijd indrukwekkend was’. “Ik denk dat het wel duidelijk is dat als je dit jaar races wil winnen, je eerst Mercedes moet zien te verslaan.”

McLaren-coureur Button draait er ondertussen niet omheen dat Mercedes zowel qua korte als lange runs vooralsnog veruit het snelst lijkt te zijn. “Ze waren vrijdag ongelofelijk snel en ook wat de lange runs betreft lijken ze ver voor te liggen op de rest.”