Het afgelopen Grand Prix-seizoen was voor vijf coureurs hun debuutjaar in de Formule 1. Wij leggen ze langs de meetlat. Vandaag: Valtteri Bottas.

De 24-jarige Valtteri Bottas uit het Finse Nastola had zich zijn debuutjaar in de Formule 1 ongetwijfeld heel anders voorgesteld. Al in januari 2010 werd Bottas door Williams opgenomen als testcoureur, maar toen hij eind vorig seizoen eenmaal klaar werd geacht voor het echte werk, had Bottas de pech dat Williams midden in een van zijn verontrustend regelmatig terugkerende vormcrises zat. “Vorig jaar hadden ze hier nog een winnende auto en dus was ik heel optimistisch voor mijn debuut, maar dit jaar gaat het voor geen meter”, zei Bottas eerder dit jaar in gesprek met Formule 1. “Ik had niet verwacht dat het zo moeilijk zou worden.”

Jammer

Hij mag dan debutant zijn, maar getuige zijn eerlijke antwoord over de staat waarin zijn team in 2013 verkeerde, neemt Valtteri Bottas geen blad voor de mond. “Het is jammer dat het zo gaat, want nu is het heel moeilijk voor mij om iets te laten zien.” Toch slaagde Bottas er ondanks de abominabele Williams FW35 in een uitstekende indruk achter te laten tijdens zijn debuutjaar. Tegen het eind van het seizoen was Bottas zijn meer ervaren teamgenoot Pastor Maldonado de baas, en smaakte de Fin het genoegen als best geklasseerde Williams-coureur het seizoen af te sluiten. Die prestatie dankt hij aan een kleine opleving van het team in de laatste races van het jaar. Terwijl Maldonado met alles en iedereen ruzie maakte, profiteerde Bottas van een aanpassing aan het uitlaatsysteem van de auto. De verbeterde rijeigenschappen die daarmee gepaard gingen resulteerden voor Bottas in de achtste plaats bij de Grand Prix van Amerika.

Talent

Eerder viel Bottas al op door zijn derde startplaats in Canada, die hij dankte aan een gedurfd rondje op een opdrogende baan. Jammer genoeg was zijn auto in die fase van het kampioenschap nog niet snel genoeg om die plek in de race vast te houden, maar wel was te zien dat het vertrouwen dat Williams al enige jaren in Bottas stelt, terecht is. De in zijn verschijning nogal hoekige Bottas kenmerkt zich door een fluwelen rijstijl en maakte zich populair bij zijn team door niet te gaan stampvoeten als het tegenzat, en kansen te benutten als die er waren. Echte fouten maakte Bottas bovendien niet. Aanvankelijk leek dat te komen omdat de Fin moeite had de limiet van zijn lastig te besturen auto te vinden, maar die bewering kon na de kwalificatie in Canada dus gevoeglijk de prullenbak in. Wie daarna nog overtuigd moest worden van het talent van Bottas kreeg daarvoor in Austin het definitieve bewijs.

Volgend jaar

Nog voor het eind van het seizoen maakte Williams bekend dat Bottas in 2014 opnieuw voor het team zal rijden. Dat is een verdiende beloning voor de Fin, die komend seizoen Felipe Massa als teamgenoot zal krijgen. Het stelt Bottas in de gelegenheid zijn eigen ster nog verder op te poetsen, aangezien aan de motivatie van Maldonado, zijn vorige teamgenoot, nogal eens getwijfeld werd.

Aantal races: 19

WK-punten: 4

Beste kwalificatie: 3e

Beste klassering: 8e

Kwalificatieduel met teamgenoot:  Maldonado 7, Bottas 12

Eindcijfer: 6,47