Nico Rosberg deed alles wat hij kon om zijn Mercedes bij de beste vijf van de dag over de streep te brengen, in het geval dat er iets mocht gebeuren met Lewis Hamilton. Zover kwam het niet en dus geeft Rosberg zich gewonnen.

Nico Rosberg staat kort na de race de BBC te woord over zijn race, maar ook over het voorbije seizoen. Belangrijkste strekking van zijn betoog: “Lewis Hamilton is de terechte wereldkampioen.”

Nico Rosberg toont zich met zijn lovende woorden aan het adres van zijn teamgenoot een waardig verliezer. De Duitser is bijzonder teleurgesteld, maar weet ook dat hij op waarde is geklopt: “Lewis verdient het kampioenschap, zoveel is in mijn ogen wel duidelijk. Daar doen mijn problemen ook niks aan af, want ook als ik die niet had gehad, zou Lewis met de titel aan de haal zijn gegaan.”

“Maar niet alleen vandaag maakte hij het verschil”, gaat Rosberg verder. “Ik denk dat Lewis over het hele seizoen gemeten de betere was tijdens de races. Zijn niveau ligt enorm hoog en het is aan mij om dat verschil volgend jaar te overbruggen. Ik heb dit jaar moeten opboksen tegen de beste man op de grid. Ik kwam uiteindelijk nog heel dichtbij, het is jammer dat het me niet is gelukt hem te verslaan, maar ik ben er trots op dat ik namens Mercedes en tegen Lewis om het wereldkampioenschap heb mogen knokken.”

Nico Rosberg wist zich tijdens het raceweekend naar eigen zeggen enorm gesteund door de fans langs de baan, iets wat halverwege het seizoen bijna ondenkbaar was toen hij werd uitgejouwd na zijn touché met Hamilton op Spa. “Ik ben dan ook heel dankbaar voor de steun die ik heb mogen ontvangen van de fans”, aldus de runner-up. “Zelfs de Engelse fans gaven me een eerlijke kans en dat vind ik ongekend mooi. Daar spreekt heel veel respect vanuit. Ik vind dat geweldig om te merken.”

Gevraagd naar hoe Rosberg zijn kansen inschatte toen de problemen aan zijn Mercedes-bolide zich aandienden, reageert hij met terugwerkende kracht strijdlustig: “Zolang ik kon vechten voor de vijfde plaats, kon ik nog hopen op, herstel, denken aan een mogelijke uitvalbeurt van mijn teamgenoot. Ik heb het nooit op willen geven en dat is ook de reden dat ik de race per se uit wilde rijden.”

Tot slot blikt Rosberg nog één keer terug op het voorbije jaar, en dan met name het duel tussen hem en Lewis Hamilton. “Dat was zeker intensief, maar dat is net de reden waarom ik deze sport beoefen. Er waren mooie en minder mooie momenten, maar ik heb aldoor genoten. Ik heb veel uit mezelf moeten halen om hem partij te bieden en dat zal ik ook volgend jaar weer doen. Dinsdag stap ik weer in de auto en verleg ik de focus alweer naar volgend jaar. Afhankelijk van hoe fit ik tegen die tijd ben, kijk ik wel hoe ik in de rondte ga over het circuit”, perst Rosberg er nog een grapje uit, hintend naar een ongetwijfeld groot teamfeest.