Alexander Rossi denkt dat Haas F1 een goede kans heeft laten liggen door hem niet te contracteren en zo als Amerikaans team met een Amerikaanse coureur aan de start te verschijnen in 2016.

Dat stelt de Amerikaan in gesprek met Motorsport.com. De coureur uit Californië suggereert dat het Haas zeker extra kansen zou hebben geboden als het als Amerikaans team een Amerikaanse coureur in de gelederen zou hebben opgenomen. “Maar ik begrijp de beslissing van Haas ook wel”, vertelt hij. “Ik snap namelijk dat de Formule 1 zowel een sport als een zakelijke onderneming is. Haas werkt volgens een zeker business model en ze hebben hun beslissingen in het verlengde daarvan genomen, hetgeen ik respecteer.”

Haas maakte eind september bekend Romain Grosjean gestrikt te hebben als kopman, terwijl het nauw aan Ferrari gelieerde team een maand later aankondigde dat de huidige Ferrari-testrijder Esteban Gutiérrez in 2016 haar tweede coureur wordt. Dat één zitje naar een aan Ferrari verbonden coureur zou gaan, stond daarbij bij voorbaat al vast.

Voor Rossi kwamen beide benoemingen niet als een verrassing, want het was hem begin september al duidelijk dat Haas niet voor hem zou gaan. “De gesprekken die ik met Haas voerde waren ook niet bijster vergevorderd, dus het kwam niet als een schok voor me.” Volgens Rossi bood het hem zelfs de mogelijkheid om nog dit jaar bij Manor in te stappen, waarvoor de verder in de GP2 actieve coureur dit seizoen vijf Grands Prix heeft gereden.

Rossi sluit een toekomstige samenwerking met Haas hoe dan ook niet uit: “Want ik heb een goede relatie met eigenaar Gene Haas en teambaas Günther Steiner, en wie weet wat er in de toekomst gebeurt.” Voor 2016 zet hij echter in op een full-time racezitje met Manor. Rossi gaf eerder al aan optimistisch te zijn over zijn kansen op een contract met dat team.