Carlos Sainz is fit bevonden om vanmiddag van start te gaan in de Grand Prix van Rusland. De Toro Rosso-coureur moest de kwalificatie missen na een zware crash in de laatste vrije training, maar zowel de wedstrijdleiding als de doktoren hebben hem groen licht gegeven.

Sainz verloor de macht over het stuur toen hij op de hardere banden die nog niet voldoende op temperatuur waren bezig was de rembalans aan te passen. Hij schoof langs de vangrail en knalde hard de afzetting in. Door de lage neus en een afgebroken wiel schoof Sainz onder de blokken, waardoor slechts een deel van de klap werd geabsorbeerd en het bovendien een lastige klus bleek om hem uit zijn benarde positie te bevrijden. 

Bij het betreden van de ambulance stak Sainz al zijn duim op en later liet hij vanuit het ziekenhuis weten dat alles goed met hem ging en hij al bezig was om de dokteren te overtuigen hem te laten racen. Die campagne is succesvol gebleken. De Spanjaard werd gisteravond al ontslagen uit het ziekenhuis, zodat hij zijn geplande diner met Fernando Alonso niet hoefde af te zeggen, en doorstond vanmorgen de laatste controle met verve. 

“Conform de reguliere procedures hebben de medische afgevaardigde van de FIA, Jean-Charles Piette, en de hoofdarts op het circuit vanmorgen Carlos Sainz aan een medische keuring onderworpen”, verklaart de autosportbond. “Naar aanleiding van deze controle is hij fit bevonden en kan hij aan de Grand Prix van Rusland deelnemen.” 

De wedstrijdleiding had Sainz eerder al dispensatie gegeven om te starten, hoewel hij niet aan de kwalificatie heeft deelgenomen. Hij zal uiteraard wel achteraan moeten starten in zijn Toro Rosso, die ondanks de grote schade weer kon worden opgelapt. Sainz geeft aan wel een beetje last te hebben van een stijve nek en rug, maar dat hij klaar is om te racen. 

“Niets waar geen pijnstillers tegen helpen”, zegt hij tegen Formule 1-verslaggever Adam Cooper. “Als ik last krijg van mijn nek tijdens de race, zal ik de strijd staken. Maar ik voel me goed en heb er zin in. Ik voel me perfect in staat om van start te gaan en de race uit te rijden. Het zal wel even slikken zijn richting bocht 13, maar als ik daar één keer doorheen ben, is dat ook weer voorbij.” 

Sainz zegt zich alles van de crash nog te kunnen herinneren. “Ik weet precies wat er gebeurde en ben ook geen moment buiten bewustzijn geweest. Door de klap werkte de radio echter niet meer, dus ik kon dat niemand laten weten. Ik heb nog teruggeschakeld en de auto in neutraal gezet om de engineers een signaal te geven dat ik me nog gewoon kon bewegen. Het duurde alleen even totdat de marshals me uit de auto konden halen. Gelukkig was er met mij niets aan de hand, maar er zal zeker over worden gesproken om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.”