Carlos Sainz staart zich niet blind op zijn Toro Rosso-teamgenoot Max Verstappen en concentreert zich gewoon op zichzelf. Dat vertelt de Spanjaard aan Auto, Motor und Sport.

Gevraagd door de Duitse publicatie of de strijd met de jonge Verstappen als extra motivatie voor hem dient, antwoordt Sainz dat hij ‘niet te veel naar de andere kant van de garage kijkt’. “Want dat leidt alleen maar af. Ik moet me gewoon op mezelf concentreren”, weet Sainz.

“Ik ben met veel zelfvertrouwen naar de Formule 1 gekomen, want ik heb records gebroken als Red Bull-junior en in de Formule Renault. Ik ben er dan ook zeker van dat de resultaten wel komen, zolang ik me goed voel binnen het team en achter het stuur van de auto”, verklaart de coureur uit Madrid.

Sainz heeft verder ook gewoon het gevoel dat hij ‘genoeg respect krijgt’, waarbij hij beklemtoont dat hij in de Formule 1 – net als Verstappen – ook gewoon een rookie is. “Ik heb in de Formule 1 niet meer ervaring of meer races gereden dan mijn jonge collega”, benadrukt hij.

“Ik heb natuurlijk meer ervaring in single seaters, maar het enige waar je als rookie echt voordeel van hebt, zijn echte testkilometers in de Formule 1″, zegt Sainz, die voor de wintertests van dit jaar drie dagen heeft getest, terwijl Verstappen aan twee testdagen en drie vrije trainingen heeft meegedaan.

Verwachtingen
Als protegé van energiedrankfabrikant Red Bull is de rit naar de Formule 1 bovendien ook hard werken geweest, vertelt de twintigjarige Sainz. “Ik heb geen één keer een volledig tweede seizoen in een opstapklasse gekregen, want zo werkt het niet bij Red Bull. Je moet gelijk in je eerste jaar winnen.”

“Ze verwachten veel van je, maar niets wat onmogelijk is”, verduidelijkt Sainz, die stelt dat Red Bull ‘de druk goed weet te managen’. “Red Bull heeft veel ervaring met het opleiden van coureurs. Ze weten wat ze van je mogen verwachten en nemen de omstandigheden daar altijd bij in gedachten.”

Cijfers
Na tien van de negentien races staat Sainz op negen punten, terwijl Verstappen er 22 heeft. Beide coureurs zijn een paar keer uitgevallen met punten in zicht, hetgeen Sainz de laatste drie Grands Prix overkwam. Sainz gaat wel aan kop in het kwalificatieduel, met zes tegen vier.

In Formule 1 nummer 11 staat een uitgebreid interview met Carlos Sainz, waarin de Spanjaard dieper ingaat op hoe hij alle drukte om Max Verstappen heeft ervaren en zijn prestaties voor zich laat spreken. Formule 1 nummer 11 ligt nu in de winkel, of is online te bestellen via www.tijdschriftnu.nl.