Carlos Sainz denkt dat hij ‘veel meer’ punten had kunnen scoren als hij niet zoveel pech had gehad. Volgens de Spanjaard weten Red Bull en Toro Rosso echter wat hij kan en zijn ze tevreden.

In interview met F1i.com vertelt Sainz dat hij voor zijn gevoel aan ‘het meest ongelukkige jaar’ in zijn carrière bezig is. “Vooral wat de betrouwbaarheid betreft”, beklemtoont hij. “Volgens mij is alles dat wat dat betreft fout kon gaan, ook echt fout gegaan. Er was halverwege dit jaar zelfs een reeks van vijf races op rij waarin ik telkens uitviel terwijl ik op koers lag voor punten”, memoreert Sainz, die na zeventien races op achttien punten staat, terwijl teamgenoot Max Verstappen er 47 heeft.

Ondanks dit grote verschil blikt Sainz toch tevreden terug op hoe het seizoen verloopt, want de snelheid is er volgens hem wel duidelijk. “En Toro Rosso en Red Bull weten bovendien hoe anders het had kunnen lopen en hoeveel punten ik zonder al mijn pech had gehad. Ze hebben het totaal uitgerekend en zijn er erg tevreden over. Ik denk dat veel mensen verrast zouden zijn dat ik zonder al mijn uitvalbeurten echt veel meer punten had kunnen scoren. Ik had echt drie of vier keer zoveel punten kunnen hebben.”

Of dit theoretische puntentotaal hem op gelijke hoogte of boven teamgenoot Verstappen zou brengen in het WK, doet er voor Sainz niet toe, benadrukt hij: “Dat maakt me niet echt uit. Het gaat er voor mij gewoon om te laten zien dat ik regelmatig kan scoren als de betrouwbaarheid het toelaat. Ik wil namelijk een coureur worden op wie de grote teams kunnen vertrouwen. Daarnaast wil ik ook gewoon goed presteren en mooie acties en inhaalacties laten zien”, vertelt Sainz, die denkt dat hij dat de laatste tijd – met twee races waarin hij als laatste moest beginnen – ook al heeft getoond.

“Dat ik in Rusland en Amerika door crashes achteraan moest starten was niet goed, maar ik heb daardoor wel kunnen laten zien dat ik inhaalraces kan rijden. Eerder dit jaar zakte ik vaak juist terug, omdat ik me zeker begin dit jaar vaak goed kwalificeerde, terwijl onze auto in de race minder snel was.” Sainz erkent daarbij ook dat het hem is tegengevallen hoe moeilijk het is een compleet probleem- en foutloos weekend te hebben. Over het algemeen ziet hij 2015 toch als een positief jaar en denkt hij dat hij en teamgenoot Verstappen ‘overal goed mee omgaan en op een hoog niveau presteren’.