Carlos Sainz heeft zijn team Toro Rosso opgeroepen om ervoor te zorgen dat haar STR10-bolide het beter gaat doen in de eerste stints van races: “Want dat is nu onze zwakte.”

Volgens Sainz speelt er al langere tijd een probleem bij Toro Rosso, namelijk dat de auto het op een volle tank benzine niet goed doet tijdens de openingsfase van races: “Dit is echt een verbeterpunt voor ons”, vertelt Sainz aan Autosport.

De Spanjaard zegt niet te weten hoe het komt, maar de auto gedraagt zich volgens hem in de eerste stint na een Grand Prix-start ‘niet normaal’. “In de kwalificatie of met een legere tank kan ik met de auto doen wat ik wil, maar met een volle tank heb ik het vertrouwen gewoon niet.”

“Als de volle honderd liter benzine erin zit, weet ik van tevoren nooit of ik overstuur ga hebben als ik een bocht instuur, of dat ik halverwege ineens onderstuur krijg”, illustreert Sainz. “Het is heel vreemd en is puur een kwestie van gevoel. Met een volle tank voel ik me niet op m’n gemak in de auto.”

Behalve dat het brandstofniveau hier een grote rol in speelt, zijn ook de banden een factor volgens Sainz: “Na de opwarmronde zijn die nooit ideaal op temperatuur. Door deze combinatie is het heel lastig onze auto aan het begin van een race in het operating window te krijgen.”

Volgens Sainz heeft Toro Rosso tijdens de tests in Spanje en Oostenrijk geprobeerd vast te stellen waardoor deze problemen precies veroorzaakt worden, maar is het er nog niet uit. “Vervelend, want in de vrije trainingen en kwalificatie zijn we altijd sterk.”

“Het begin van de race is dus onze zwakte en dat is erg jammer. Zodra we later in een Grand Prix nog maar zeventig of tachtig liter benzine in de tank hebben en na een pitstop met nieuwe banden onderweg zijn, voelt de auto ook al gelijk normaal aan en is de pace zeer degelijk. Het is erg vreemd.”