De Rus Sergej Sirotkin krijgt zoals aangekondigd van Sauber de kans de eerste vrije training in Sotsji te rijden voor zijn thuispubliek. Bij Caterham stapt Roberto Merhi weer in voor VT1, maar daar blijft het bij.

Sirotkin werd in september al door Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn genomineerd om in Sotsji een Sauber C33 de sporen te geven, en het team uit Hinwil heeft nu bevestigd dat de negentienjarige inderdaad voor de ogen van zijn thuispubliek zijn eerste kilometers tijdens een raceweekend zal maken. Sirotkin zal dat doen in de auto van Esteban Gutiérrez, die de eerste training dus moet uitzitten.

Sirotkin is al sinds 2013 als testrijder aan Sauber verbonden en deed in april van dit jaar mee aan de test in Bahrein, waarin hij één dag reed. Daarnaast gaf hij in 2013 al eens met Sauber een demonstratie in Sotsji toen het circuit nog onder constructie was.

Merhi
Bij Caterham doet Roberto Merhi voor de derde keer dit seizoen in plaats van Kamui Kobayashi aan de eerste vrije training mee. Ondanks aanhoudende geruchten over een aanstaand racedebuut van Merhi, krijgt Kobayashi zijn plekje na VT1 ook nu weer gewoon terug voor de rest van het weekend.

Zowel Merhi als Sirotkin komt uit in de Formule Renault 3.5. Merhi staat tweede, maar met nog twee races te gaan en een achterstand van 44 punten op kampioenschapsleider Carlos Sainz jr. lijkt zijn kans op de titel nihil. Sirotkin staat vijfde in het kampioenschap.