Williams’ nieuwe technische aanwinst Rob Smedley denkt dat coureur Felipe Massa – met wie hij eerder al jaren bij Ferrari heeft gewerkt – het goed doet in de rol van teamleider bij de renstal uit Grove.

Smedley is bij Williams herenigd met Massa, na slechts enkele maanden uit elkaar geweest te zijn. Het tweetal werkte van 2006 tot en met 2013 samen bij Ferrari, waar Smedley Massa’s race engineer was.

Toen Massa eind 2013 aankondigde in 2014 voor Williams aan de slag te gaan, volgde Smedley niet veel later: hij is sinds de Grand Prix van Bahrein – de derde race van het jaar – in dienst van het team, al is hij dat niet als race engineer van Massa, maar in de voor hem nieuwe rol van head of vehicle performance.

Behalve Smedley heeft ook Massa echter een iets andere rol, want bij Williams moet hij – in tegenstelling tot de laatste jaren bij Ferrari het geval was, met Fernando Alonso als de onbetwiste kopman – als de ervaren kracht binnen het team wat meer leiding geven.

Die nieuwe taak gaat Massa echter goed af, vertelt Smedley aan ESPNF1: “Ik krijg van Felipe de indruk dat hij heel goed beseft wat hij moet doen en dat hij weet dat het niet alleen om het besturen van de auto gaat, maar ook om het aansturen van het team.”

“Felipe kan dat ook zeker aan”, denkt Smedley. “Hij is een ervaren en volwassen kerel en weet mensen te motiveren en de juiste kant op te sturen. Hij heeft wat dat betreft ook een aantal goede leermeesters gehad, zoals met name Michael Schumacher, dus nu het aan hem is om de drijvende kracht binnen een team te zijn, doet hij het ook gewoon heel goed.”

Smedley merkt, ondanks dat hij ‘niet te veel vergelijkingen met het verleden wil maken’, verder nog op dat Massa goed in zijn vel lijkt te zitten bij Williams: “Hij oogt ontspannen en stelt zich op een hele volwassen manier op. Deze nieuwe rol past hem goed.”