Jackie Stewart vindt het vreemd dat er in de Formule 1 zo weinig gebruik wordt gemaakt van coaches. Volgens hem kunnen sommige coureurs wel een mentor gebruiken.

“Overal lopen coaches rond, van tennis tot boksen, golf en skiën”, zegt Stewart tegen Autosport. “Behalve bij ons. Dat is absurd. Coureurs staan weliswaar niet bekend om hun eigenschap goed naar anderen te luisteren, maar je kan ze zeker wat bijbrengen.”

Stewart heeft zelf aangeboden Romain Grosjean van advies te voorzien. “Ik wil geen coach zijn, maar kan hem wel helpen”, aldus de drievoudig wereldkampioen. “Ik heb tegen hem gezegd dat het me een goed idee lijkt om eens samen te lunchen en van gedachten te wisselen.”

Volgens Stewart heeft Williams het goed bekeken door Alexander Wurz te benoemen als coureursmentor. De Oostenrijker staat Pastor Maldonado en Bruno Senna bij. “Dat is een goede zaak”, aldus Stewart. “Maldonado is erg snel, maar heeft begeleiding nodig. Hij is te onstuimig.”

Auto motor und sport heeft vastgesteld dat Grosjean en Maldonado het vaakst betrokken waren bij ongelukken. Volgens het Duitse blad heeft Grosjean achttien punten laten liggen door diverse incidenten, met name in de beginfase van races. Maldonado had zelfs 45 punten meer kunnen behalen als hij het hele seizoen op het rechte pad was gebleven.

Stewart noemt het geen toeval dat het vaak dezelfde coureurs zijn die brokken maken. “Het komt niet alleen op geluk aan”, zegt hij. “Het is een kwestie van op de verkeerde plaats zijn tussen de verkeerde mensen, maar daar kun je zelf iets aan doen.”

“Daar staat tegenover dat ik erg onder de indruk ben van Romains snelheid”, vervolgt Stewart. “Ik denk dat hij dit jaar nog een race zal winnen. Maar dan moet hij wel uit de problemen blijven, en zijn starts niet verprutsen.”