Met zijn 25 overwinningen, 34 polepositions en twee wereldkampioenschappen in 97 races tijd heeft Sebastian Vettel op 25-jarige leeftijd al een erelijst om ‘u’ tegen te zeggen, maar volgens oud-wereldkampioen Jackie Stewart is het toch niet genoeg om hem al als een grootheid te omschrijven.

“Als je een superieure auto tot je beschikking hebt, is het namelijk relatief eenvoudig om kampioen te worden”, zo legt Stewart – zelf een drievoudig wereldkampioen – zijn positie uit in gesprek met de BBC.

“Om echt te laten zien dat je tot de groten der aarde behoort, moet je ook uitblinken en presteren als je minder materiaal tot je beschikking hebt”, vervolgt Stewart. “Ik heb ontzettend veel respect voor Vettel, maar je kunt zijn successen niet los zien van de ‘Newey-factor’.”

“Zonder Adrian Newey had hij dit namelijk niet allemaal kunnen bereiken”, stelt Stewart, daarbij verwijzend naar Red Bulls topontwerper Adrian Newey, het grote brein achter de ijzersterke Red Bull-bolides van de laatste jaren.

Stewart, die ter verduidelijking nog maar eens benadrukt ‘een grote fan van Vettel te zijn’, voorspelt verder dat Vettel en Red Bull de rest van dit seizoen de te kloppen combinatie zullen zijn: “Vettel – die in Zuid-Korea een zeer volwassen en indrukwekkende race reed – heeft zich inmiddels duidelijk als de favoriet voor de titel geprofileerd en Fernando Alonso in de rol van achtervolger gedrukt, terwijl Red Bull er onder leiding van Newey in is geslaagd te herstellen van een slechte seizoensstart en nu weer over een dominante bolide beschikt.”