Jackie Stewart wil dat er iets permanents wordt bedacht zodat de verdiensten van de overleden F1-dokter Sid Watkins niet worden vergeten.

Watkins overleed afgelopen week op 84-jarige leeftijd. Hij was vanaf 1978 tot en met 2004 de belangrijkste dokter binnen de Formule 1. In die tijd werd de veiligheid op en rond de circuits drastisch verbeterd. Jackie Stewart, drievoudig wereldkampioen en pionier in het gevecht voor een veiligere sport, wil dat de herinnering aan Watkins levend blijft.

“Er moet iets permanents worden bedacht om zijn bijdrage een de motorsport, met in het bijzonder de Formule 1, te erkennen”, zegt de Schot tegen Autosport. “Ook lagere raceklasses werden door hem veiliger. Als hij er niet was geweest, waren al die veiligheidsverbeteringen er nooit gekomen. Er moet iets gedaan zodat we de lange ambtstermijn van Sid en zijn grote bijdrage aan de sport blijven herinneren.”

Stewart laat doorschemeren Watkins een dapper man te vinden. “Ik weet hoe moeilijk het was om dingen te veranderen. Toen ik stopte werd het gelukkig een klein beetje duidelijk dat er iets moest veranderen in de sport”, zegt de Schot, die nadat teamgenoot François Cevert verongelukte, zijn laatste F1-race liet voor wat het was. “Sid heeft, met soms een enorme koppigheid, de sport gemaakt tot wat hij nu is.”

“Hij hield zijn poot stijf. Iedereen had respect voor hem. Hij is meer verantwoordelijk voor het redden van mensenlevens in de sport dan wie dan ook. Hij deed zijn werk op zo’n manier dat de FIA de noodzaak ervan inzag om hem permanent op het circuit te hebben. Dat is vooral te danken aan Bernie Ecclestone en Max Mosley..”