Sebastian Vettel heeft een gridstraf van vijf startplekken aan zijn broek gekregen voor het inhalen van Roberto Merhi terwijl de rode vlag uit hing in VT3. Vettel begint de race daardoor van achteraan het veld.

De Ferrari-coureur had zich, door motorproblemen, namelijk ook al niet goed gekwalificeerd. Hij reed een zestiende tijd, waarmee hij na Q1 al klaar was. Door de gridstraf van vijf posities, moet hij morgen volgens zijn team Ferrari als achttiende beginnen. Max Verstappen – die vijftien startplekken straf moet inlossen – en de officieel niet gekwalificeerde Jenson Button staan volgens de logica van de Scuderia namelijk nog achter de Duitser.

De wedstrijdleiding wil dat echter nog niet bevestigen en zegt dat het nog geen officiële startopstelling openbaar kan maken. Dat betekent zoveel als dat de FIA nog uit moet zoeken in welke volgorde Verstappen, Vettel en Button – die mogelijk ook een straf krijgt, maar dan voor een motorwissel – hun straffen moeten inlossen en wie zodoende voor wie op de grid komt te staan.

Vettel zelf gaf voor hij bij de wedstrijdleiding moest komen overigens nog aan dat hij niet van mening was dat hij iets verkeerd had gedaan. Volgens Vettel reed Merhi tijdens de rode vlag wel erg langzaam rond. Vettel dacht dat er wat mis was met de Manor van Merhi, waardoor hij er langs reed.

Volgens informatie van Motorsport-Total stak Vettel echter vol gas en met een snelheid van meer dan driehonderd kilometer per uur aan Merhi voorbij, wat de wedstrijdleiding wat overdreven zou hebben gevonden. Behalve dat Vettel de gridstraf opgelegd heeft gekregen, heeft de viervoudig wereldkampioen ook drie strafpunten gekregen.