Adrian Sutil moet vijf startplaatsen inleveren als straf voor het hinderen van Romain Grosjean. Zijn toch al niet indrukwekkende achttiende startplek verandert zo in de 22e en laatste.

Sutil had een lastige kwalificatie, waarin hij tijdens zijn tweede vliegende ronde op verkeer stuitte en van het gas moest. Nadat hij dat had gedaan, reed de Sauber-coureur Romain Grosjean echter in de weg, en daar heeft hij nu vijf plaatsen straf voor gekregen.

Hoewel Grosjean – die wel tot Q2 wist te komen – zich na afloop van de sessie tegenover Autosport liet ontvallen dat het ‘erger leek dan het was’ en ‘dit soort dingen nu eenmaal gebeuren in een kwalificatie’, heeft de wedstrijdleiding dus toch besloten om Sutil te bestraffen.

Door de vijf plaatsen straf is Sutil naar de laatste startplek teruggezet, waardoor Kamui Kobayashi, Jules Bianchi, Marcus Ericsson en Max Chilton allemaal een plekje opschuiven.

Behalve een gridstraf heeft Sutil ook twee strafpunten gekregen. Het zijn de eerste twee strafpunten op het ‘Formule 1-rijbewijs’ van de Duitser. Bij twaalf strafpunten volgt een schorsing van één race.