Op 29 juli komen alle Formule 1-teambazen in Ferrari's hoofdkwartier in Maranello samen om te vergaderen over de toekomst van de sport. Inzet van de bijeenkomst is het geven van een zo unaniem mogelijk antwoord op de brief waarin FIA-baas Max Mosley de teams sommeert te komen met voorstellen voor nieuwe regels en kostenbesparende maatregelen.Tot dusver heeft nog geen enkel Formule 1-team zich ingeschreven voor het seizoen 2009. De deadline daarvoor verstrijkt op 31 juli. De meeste teams willen eerst de vergadering in Maranello afwachten voordat ze zich committeren voor 2009.

In de aangekondigde vergadering zal de brief van Mosley de leidraad voor de gesprekken zijn. In die brief, eerder deze maand aan alle teams verzonden, eist Mosley namens de FIA dat de teams met voorstellen komen voor kostenbeparingsmaatregelen, het verlagen van het brandstofverbruik en het spannender maken van de races.

Komen de teams er binnen drie maanden niet uit, zo waarschuwt Mosley, dan zal de FIA zelf met bindende voorstellen komen die het sportreglement voor 2011 zullen bepalen.

In het afgelopen weekend kwamen de teambazen op Hockenheim al bij elkaar om over de FIA-brief te praten, maar daar werden geen spijkers met koppen geslagen. De teams besloten om later en niet tijdens een Grand Prix-weekend verder te vergaderen. ,,Mosley heeft ons een zeer strakke deadline gegeven en op zijn minst moeilijk haalbare doelen. Nu moeten wij als teams de koppen bij elkaar steken en met een gemeenschappelijke reactie komen'', zegt Toyota-teambaas John Howett.

Het enige resultaat van de vergadering op Hockenheim is daarmee tot dusver niet dat bekend is onder welke regels de Formule 1 in de toekomst wordt gerund, maar de verbetering van de relatie tussen McLaren en Ferrari, die een behoorlijke knauw had gekregen na de spionageaffaire van vorig jaar.

Niet alleen de uitnodiging van Ferrari om alle collega's naar haar thuisbasis te laten komen is daar een teken van, maar ook het feit dat topmensen uit het Ferrari-team vorige week donderdag te gast waren bij een door McLaren georganiseerde barbecue.

DP