Dat hij door McLaren is gedegradeerd van race-coureur naar test- en reserverijder steekt Kevin Magnussen, maar de jonge Deen blijft strijdlustig en is vastbesloten een comeback te maken.

McLaren heeft geen racezitje meer voor Magnussen omdat het team Fernando Alonso heeft vastgelegd en bovendien verdergaat met Jenson Button, de ervaren Brit die in 2014 de teamgenoot van Magnussen was en afgelopen seizoen meer dan twee keer zoveel punten scoorde.

McLaren-kopstuk Ron Dennis was naar verluidt desalniettemin liever doorgegaan met Magnussen, want hij ziet veel potentie in de 22-jarige, maar andere topmensen van het team uit Woking – en van motorpartner Honda en enkele sponsoren – gaven de voorkeur aan Button, de wereldkampioen van 2009.

In een reactie op zijn degradatie draait Magnussen er niet omheen dat hij teleurgesteld is. “Natuurlijk, want ik wil racen en dat is nu niet mogelijk, maar aan de andere kant maak ik wel nog steeds deel uit van een geweldig team”, zo probeert hij het van de positieve kant te bekijken.

“Ik heb nog steeds mogelijkheden voor de toekomst in de Formule 1 en heb de tijd bovendien aan mijn zijde”, weet de jongeling, die ook in zijn nieuwe rol genoeg uitdagingen ziet: “McLaren is een heel spannend nieuw partnerschap aangegaan met Honda, dus zelfs nu ik een stapje terug heb moeten doen, ligt er hier nog een grote uitdaging voor me als derde rijder.”

Dennis & Boullier
McLaren-ceo Dennis geeft toe dat het hem pijn deed Magnussen te vertellen dat hij volgend jaar niet mag racen en genoegen moet nemen met een rol aan de zijlijn, maar meldt dat hij zijn protegé daarbij ook heeft voorgehouden dat een stap terug niet per se einde carrière betekent, middels een paar aansprekende voorbeelden: “Fernando Alonso en Mika Häkkinen hebben dit ook gedaan en zijn later teruggekomen en nog kampioen geworden.”

Eric Boullier, de racing director van McLaren, denkt dat Magnussen in 2015 veel kan bijleren als reserve. “Daar is genoeg ruimte voor binnen dit enorme project dat we met Honda hebben opgezet, terwijl hij daarnaast veel kan opsteken van Fernando en Jenson. Die ervaringen zullen hem ongetwijfeld beter maken en er is – ook vanwege zijn sterke debuutjaar – dan ook geen reden waarom hij geen comeback zou kunnen maken.”

McLaren-deals
Een comeback maken bij McLaren is voor Magnussen wellicht een lastiger verhaal dan voor 2016 de overstap maken naar een ander team, want Alonso en Button zijn voor langere tijd vastgelegd, zo heeft Dennis aangegeven. Alonso heeft volgens Dennis een driejarige overeenkomst getekend, zonder ontsnappingsclausules. Buttons contract loopt in principe voor twee jaar, al zou er wel eerst een optie gelicht moeten worden voor het tweede seizoen.