De toekomst van Turkse Grand Prix is voor de komende vijftien jaar veiliggesteld. En dat allemaal dankzij Bernie Ecclestone, die voor meer dan honderd miljoen euro het circuit overnam.Afgelopen donderdag zorgde Ecclestone voor een verrassing door op het circuit in het Aziatische deel van Istanbul te verschijnen. Dat weekend vond de MotoGP plaats, maar niemand die geloofde dat de ‘Formule 1-baas’ voor dat evenement naar Turkije gekomen was.

Op vrijdag werd duidelijk dat Ecclestone in Istanbul was om een flinke deal te sluiten. Voor meer dan honderd miljoen euro (geschat wordt zo’n 130 miljoen) had Ecclestone het door Hermann Tilke ontworpen circuit op zijn naam laten zetten. Met deze deal werd meteen de Turkse Grand Prix tot en met het jaar 2021 gegarandeerd.

En daarmee is de toekomst van de Turkse Grand Prix voorlopig gered. Geruchten gingen dat het circuit het op economisch gebied moeilijk had, als gevolg van de controversiële podiumceremonie afgelopen jaar. Daar reikte een politicus van het door de internationale gemeenschap niet erkende Turkse deel van Cyprus een prijs uit, waarna een fikse boete van de FIA volgde.

Maar dankzij Ecclestone blijft het circuit in Istanbul op de kalender staan. ,,Istanbul is het beste circuit ter wereld”, vertelde Ecclestone aan de Turkse media. ,,Ik geloof in Istanbul en ik denk dat deze langdurige overeenkomst veel voordelen met zich mee zal brengen.”

LP