Bij Toro Rosso lijken ze zich op te mogen maken voor een mooi seizoen. De goede vorm die het team in Melbourne liet zien, onderstreept het in Maleisië met een dubbele puntenfinish – vóór moederteam Red Bull Racing.

Max Verstappen, die met zijn knappe zevende plaats als jongste coureur ooit in de punten reed, is dolblij met zijn prestatie. “Ik heb er echt van genoten!”, laat de Nederlander weten in het raceverslag van zijn team. “Ik ben echt heel blij met mijn eerste punten! We hebben het als team fantastisch gedaan.”

“Het was leuk om een robbertje te kunnen vechten met ander coureurs”, vervolgt Verstappen. “Fysiek was het ook allemaal geen probleem. Tegen het einde werd het wel heel heet, maar gelukkig kon ik daarmee omgaan en bleef ik constant rijden.” Verstappen noemt zijn resultaat een grote opsteker voor het team: “We hadden het echt niet beter kunnen doen.”

Sainz

Teamgenoot en mede-rookie Carlos Sainz zet ondertussen een al even nette prestatie neer, door vanaf de vijftiende startplaats naar P8 aan de finish te rijden. “Wat een superdag!”, jubelt de Spanjaard dan ook na afloop. “Zo’n resultaat is een enorme motivatie. Het team heeft het geweldig gedaan, en een dubbele puntenfinish is een prachtige afsluiting van het weekend.”

In tegenstelling tot Verstappen, die drie keer van banden wisselt, rijdt Sainz de race met een tweestopstrategie. De Nederlander kan hem daardoor een paar ronden voor de meet op zijn versere banden passeren, maar Sainz noemt de strategie een succes. “Op dit circuit is een tweestopper nooit makkelijk, maar het heeft wel gewerkt”, vertelt hij. “Er gebeurde continu veel om me heen, dus een fout was snel gemaakt. Maar ik bleef kalm en dat heeft zich uitbetaald.”