De snelheid zat er in Singapore bij Toro Rosso getuige Jean-Éric Vergne’s zesde plaats goed in, dus vertrekken de Fransman en zijn teamgenoot Daniil Kvyat goed geluimd naar het land van de rijzende zon.

Vergne kende vorig jaar een onopvallend weekend in Japan: hij kwam niet door de eerste kwalificatiesessie heen en werd in de race op een ronde achterstand twaalfde. Dat neemt niet weg dat hij Suzuka een speciaal circuit vindt. “Het is één van de beste circuits op de kalender. Dat komt door het circuit zelf, maar ook door de fans, die echt voor een heel bijzondere sfeer zorgen. Ik heb er zin in.”

De auto waarin JEV dit jaar de Japanse piste op mag, verschilt technisch behoorlijk van het exemplaar van vorig jaar. Zo veel verschil hoeft dat niet te maken, denkt de Fransman, die de bolide in de eerste vrije training moet afstaan aan Max Verstappen. “Ik denk niet dat er door de nieuwe technische regels veel aan onze benadering zal veranderen. Hoe de baan onze auto zal liggen, is ook nog moeilijk in te schatten”, zegt Vergne. “Mijn favoriete delen van de baan zijn de Esses vlak na de start, en de 130R, die door de lagere downforce van dit jaar wel een uitdaging zal vormen.”

Kvyat

Voor Vergne’s Russische stalgenoot Daniil Kvyat wordt de Grand Prix-weekend in Japan hoe dan ook een speciale ervaring – hij is namelijk nog nooit in het land geweest. “Ik hou van Japans eten en ik verheug me erop om het eens te kunnen eten in het land van herkomst. Ik heb ook het één en ander gelezen over de Japanse cultuur, dus ik ben erg nieuwsgierig naar het land”, laat Kvyat zich van zijn ontwikkelde kant zien.

“Als ik de andere coureurs zo hoor, is Suzuka een heel opwindend circuit, dus ik kijk er naar uit om het zelf te ontdekken”, zegt de Toro Rosso-coureur. “In de simulator ziet het er in elk geval uitdagend en leuk uit. Het circuit heeft veel snelle bochten, en daar houd ik van dus hopelijk zal ik een goed weekend hebben.”