Met twee man zaten ze weer in Q3 tijdens de kwalificatie in Japan. En hoewel ze daar niet voor de voorste plaatsen konden meedingen, ziet het er opnieuw strak uit bij Scuderia Toro Rosso. De Italianen verwachten dan ook een sterke race.Van Sebastian Vettel (negende) wordt het inmiddels al zo’n beetje verwacht dat hij zich iedere racezaterdag in de toptien rijdt. Sébastien Bourdais zat er op Fuji echter ook goed bij (tiende). De Fransman laat sowieso de laatste tijd zien meer snelheid in huis te hebben dan begin dit seizoen leek – wat de kans dat hij bij Toro Rosso mag blijven, vergroot.

,,Het was een goede kwalificatie en ik ben blij dat ik zo dichtbij Sebastian zit”, zegt Bourdais. De coureur is vooral tevreden omdat hij dit weekend moeite had om in de bochten van Fuji de achterkant van zijn bolide in het gareel te houden. ,,Ik denk dat de auto verbeterd is nadat het team een paar dingen aan de aerodynamica veranderden.”

De stemming voor de race is positief in het Italiaanse kamp. ,,We zijn in goede vorm voor de race”, meent Bourdais. Hoofd-engineer Laurent Mekies: ,,Morgen zullen we zien wat de concurrentie heeft gedaan met de brandstof, maar we zijn zeker blij met onze raceafstelling en zien uit naar een sterke race.”

Sebastian Vettel – die in de laatste sessie moeite had met zijn zwaardere auto en daardoor wat fouten maakte – denkt dat het vooral gaat aankomen op de banden. ,,Het zal een zware race worden voor de auto’s, en met name voor de banden. Ik denk dat het in goede vorm houden van je banden de sleutel tot succes zal zijn.”

JK