Scuderia Toro Rosso heeft de verrassend goede prestaties van de laatste tijd tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van België een passend gevolg gegeven. Voor de tweede keer op rij slagen Sébastien Bourdais en Sebastian Vettel erin zich beiden naar de toptien te sturen.Sinds Toro Rosso de beschikking heeft over de nieuwe auto, gelijkwaardig aan die van zusterteam Red Bull, rijdt het zich keer op keer in de kijker. Vooral met dank aan Vettel, maar in Spa-Francorchamps laat ook Bourdais zien wat hij in zijn mars heeft.

De Fransman sloot Q1 zelfs als snelste af. ,,Het was alweer te lang geleden dat mijn naam bovenaan de tijdentabel stond!”, vindt Bourdais, die sowieso tevreden is over zijn optreden. ,,Eindelijk weer eens een kwalificatie die gewoon goed was. Zowel mijn eigen prestatie als die van het team.”

Bourdais kende halverwege het seizoen een mindere periode. Als gevolg daarvan is onzeker of hij zijn stoeltje in 2009 behoudt. ,,Langzaam maar zeker beginnen de puzzelstukjes op hun plaats te vallen”, glimlacht hij nu. ,,Dit circuit ligt me blijkbaar wel.”

Dat ook Vettel zich onder de beste tien schaarde mag eigenlijk al niet eens een verrassing meer heten. De laatste vijf races slaagde de Duitser hier maar liefst vier keer in. ,,Op sommige delen is het hier een kwestie van gaspedaal intrappen en gaan. Op die momenten verloor ik ten opzichte van mijn teammaat wat tijd.”

Vettel vervolgt: ,,Toch ben ik best tevreden omdat beide auto’s van het team in de toptien staan, en dat hadden we eigenlijk niet verwacht. Mijn laatste run was niet echt best, maar gelukkig maakte het qua startplaats niet heel veel verschil.”

KVN