Toro Rosso’s Jean-Eric Vergne heeft ‘een klinkend resultaat’ nodig om zelfvertrouwen te tanken en te bewijzen dat hij dit jaar inderdaad beter is gaan rijden. Dat denkt zijn teambaas Franz Tost.

“Jean-Eric heeft over de winter veel progressie gemaakt en toont zich dit jaar op mentaal vlak een stuk sterker. Hij doet het ook gewoon goed, maar heeft helaas veel last van betrouwbaarheidsproblemen gehad”, somt Tost op ten overstaan van Autosport.

“Achter het stuur heeft hij echter laten zien snel en capabel te zijn, dus ik hoop echt voor hem dat hij snel een aansprekend resultaat weet neer te zetten, want hij heeft een uitschieter nodig die hem net die extra dosis zelfvertrouwen geeft om aan de lopende band te gaan scoren”, denkt Tost. “Want als je eenmaal één zo’n klinkend resultaat hebt behaald, wordt dat namelijk vanzelf makkelijker.”

Volgens de Oostenrijkse teambaas is er echter ook nog een andere reden waarom zijn Franse coureur een topresultaat nodig heeft: “Want zo’n resultaat bewijst en valideert de vooruitgang die hij heeft gemaakt. Zonder zo’n uitschieter, is dat louter theoretisch en zijn dat niet meer dan woorden.”

Toekomst in gevaar
Vergne zit bij Toro Rosso in een moeilijke situatie. Het 24-jarige Red Bull-talent is aan zijn derde seizoen bij het team bezig, hetgeen vooralsnog het maximale aantal seizoenen is gebleken dat Toro Rosso iemand doorgaans de kans geeft om zich te bewijzen.

Aan de andere kant is Vergne, in ieder geval voor zijn eigen gevoel, aan zijn tot op heden beste jaar in de Formule 1 bezig. Na het vorig jaar zwaar te hebben gehad toen niet hij, maar zijn toenmalige teamgenoot Daniel Ricciardo naar het grote Red Bull werd gepromoveerd, heeft hij zich gedurende de winter naar eigen zeggen herpakt. 

In de eerste elf races heeft Vergne elf punten gepakt, wat het ondanks de pech die hij heeft gehad inderdaad zijn beste eerste seizoenshelft uit zijn Formule 1-loopbaan maakt, maar hij heeft het wel lastig in de teamstrijd met zijn jongere teamgenoot Daniil Kvyat, die aan een imposant debuutseizoen bezig is.