Toro Rosso-teambaas Franz Tost heeft de deur op een kier gezet voor een langer verblijf van Jean-Eric Vergne bij het team, al heeft Tost ook erkend dat de keuze uiteindelijk door Red Bull gemaakt wordt.

Red Bull, eigenaar van de formatie uit Faenza die het als opleidingteam gebruikt, moet de knoop doorhakken en zal dat binnenkort doen, maar Tost heeft zich op zijn beurt laten ontvallen dat het ‘logisch’ zou zijn om Vergne voor Toro Rosso te behouden nu bekend is dat Vergne’s huidige teamgenoot Daniil Kvyat komende winter naar Red Bull vertrekt.

“Jean-Eric zou, gezien de ervaring die hij heeft opgedaan, de meest logische optie zijn”, zegt Tost zelfs in gesprek met SpeedWeek, aangevend dat hij denkt dat de al eerder vastgelegde Max Verstappen in 2015 als zeventienjarige rookie baat zou hebben bij de aanwezigheid van Vergne (24).

Behalve dat Vergne wat jaartjes ouder is dan de eerder naar voren geschoven kandidaat-teamgenoten voor Verstappen, heeft hij met zijn 55 Grands Prix vanzelfsprekend een stuk meer ervaring dan de nog nimmer in de Formule 1 actieve talenten Carlos Sainz jr., Pierre Gasly en Alex Lynn.

Ondanks zijn redenering, moet Tost echter toegeven dat de beslissing niet in zijn handen ligt. “Red Bull moet de keuze maken en zal dat in de komende weken doen”, zo verwijst hij naar de energiedrankfabrikant die Vergne eerder dit seizoen al feitelijk afschreef.

Vergne
Vergne zelf weet niet of het zijn kansen ten goede komt dat Kvyat – die aanvankelijk de ‘ervaren kracht’ naast Verstappen had moeten zijn in 2015 – weg gaat bij Toro Rosso. “Maar het is ook voor het team moeilijk”, voegt hij daar aan toe in interview met Crash.net aan toe. “Zij moeten uitmaken of ze twee jongelingen in hun auto’s willen in 2015. De beslissing is hoe dan ook niet aan mij. Het enige wat ik kan doen, is sterk presteren.”

“Ik hoop echter wel dat ik nog een kans krijg van Red Bull, want ik vind dat ik dat verdien aangezien ik veel pech heb gehad en daardoor veel goede resultaten in rook heb zien opgaan”, stelt de Fransman, die Red Bull overigens ‘sowieso’ dankbaar is, ook als die herkansing er niet komt: “Want zonder hun steun had ik het nooit tot de Formule 1 gered. Daar zal ik ze ongeacht wat ze beslissen altijd dankbaar voor blijven.”

Gevraagd of hij er vertrouwen in heeft in 2015 weer op de grid te staan, laat Vergne het bij het volgende: “Ja. Of dat bij Toro Rosso zal zijn, weet ik niet, maar ik ga er wel vanuit volgend seizoen nog altijd deel uit te maken van deze sport.”