Er is niks van waar dat Toyota binnen twee jaar resultaten moet boeken en dat het team uit de Formule 1 stapt wanneer succes achterwege blijft. Dit zeggen teambaas Tadashi Yamashina en president John Howett.,,Voor Toyota is het belangrijk om als organisatie de stap naar een volgend, hoger niveau te maken. Het is mijn werk om de bronnen te mobiliseren die nodig zijn voor succes en ik heb twee jaar extra gehad om die stap ook daadwerkelijk te zetten”, vertelde Yamashina eind vorig jaar.

Dit werd geïnterpreteerd als: Toyota krijgt nog twee jaar de tijd om te bouwen aan de Formule 1-renstal. Worden er dan alsnog geen goede resultaten gescoord, dan kan het wel eens einde verhaal zijn. Of wordt Williams omgetoverd tot een soort fabrieksteam.

Niks van dat alles is waar, zegt Yamashina nu. ,,Mijn woorden zijn verkeerd begrepen”, zegt hij in gesprek met de Gazzetta dello Sport. ,,Toen ik het had over twee extra jaar om succesvol te worden, doelde ik niet op een ultimatum en niet op Toyota's aanwezigheid in de Formule 1. Ik sprak over de reden van mijn aanstelling.”

,,De geruchten dat wij de sport al dan niet zullen verlaten zijn op niets gebaseerd”, voegt Toyota's president Howett daar in dezelfde krant aan toe. ,,Bovendien hebben we het Concorde Verdrag ondertekend waarmee we ons tot 2012 aan de sport hebben verbonden. En vanuit Japan hebben we nooit een deadline opgelegd gekregen.”

KVN