Jarno Trulli was vandaag voor de tweede keer dit seizoen teamgenoot Heikki Kovalainen in de kwalificatie te snel af. De problemen bij de Italiaan lijken definitief te zijn opgelost.

De stuurbekrachtiging deed eerder dit jaar nog tijden totaal niet wat Trulli ervan verwachtte. Hierdoor kon hij niet het maximale uit de auto halen. Nu was dat wel het geval. “Ik ben blij met het werk van het team en ik denk dat ik alles uit de auto heb gehaald: vooral in de tweede run”, vertelde de Lotus-coureur.

“In Monza is er maar één te rijden lijn. Ingewikkeld is deze baan niet maar daarom moet je heel precies te werk gaan. Sinds ik in Hongarije een nieuwe stuurbekrachtiging aan boord heb voel ik de auto weer helemaal goed aan. Daarom kon ik nu een tijd in de 1:26 rijden. De auto is sinds gisteren absoluut beter geworden.”

“De balans die we gisteren niet vonden, hadden we nu wel. We staan er daarom goed voor betreft de race van morgen”, besloot Trulli, die een halve seconde sneller was dan Kovalainen. De Fin kon, in tegenstelling tot zijn teamgenoot, niet het volledige potentieel van de Lotus benutten.

“De auto voelde goed aan maar ik had moeite om alles uit de wagen te halen. Waarom weet ik niet dus daar ga ik met mijn ingenieurs naar kijken”, aldus Kovalainen. “Hopelijk vinden we op die manier nog wat snelheid. Wel is het mooi dat we sinds gisteren een stuk sneller zijn. Dat geeft aan dat we in de juiste richting blijven varen.”

“Al met al kwalificeerde we ons niet slecht. Morgen kunnen we het gevecht aangaan. Jarno staat er goed voor: dat wordt morgen een mooi gevecht met hem. Het belangrijkste is dat het gat met de jongens achter ons behouden blijft zodat we naar voren kunnen kijken. Dat moet te doen zijn.”