Ho-Pin Tung heeft tijdens de hoofdrace van de GP2 in Monaco zijn eerste punten gepakt. Hij eindigde als zevende en mag morgen starten vanaf de eerste rij.Tung startte de race als 21ste na een crash in de kwalificatie, maar maakte vrijwel meteen een aantal plaatsen goed. Volgens de coureur uit Velp had het echter weinig gescheeld of hij was de eerste ronde niet eens doorgekomen. ,,Vitaly Petrov raakte me vol op mijn achterwiel, ik zag hem vanuit mijn ooghoek voorbijvliegen met nog maar drie wielen aan zijn auto.”

Tung bleef gespaard, maar Petrov sleurde wel Kobayashi mee in zijn val. Toch kende de Trident-coureur even later een benauwd moment. ,,Ik wist niet of ik schade aan mijn wielophanging had, dus toen ik op volle snelheid langs het zwembad raasde, hoopte ik ik uit alle macht dat er niets zou afbreken.”

Terwijl de coureurs een voor een hun verplichte bandenstop maakten, bleef Tung lang doorrijden. Toen hij was aanbeland op de vierde plaats was er opnieuw een incident, waarbij Giorgio Pantano van de baan werd getikt door Sebastien Buemi. Tung was de plek des onheils op dat moment al gepasseerd, maar trof een ronde later tot zijn verbazing nog immer de gestrande bolide op zijn pad.

,,Ik moest remmen en Grosjean raakte me van achteren, maar gelukkig trapte ik net op tijd de koppeling in en sloeg de motor niet af.” De gok met de late pitstop pakte goed uit en na zijn bandenwissel reed Tung op de achtste plek, goed voor een punt en de pole-position voor de sprintrace op zaterdag.

Dat werd in de laatste ronde nog een plekje beter, want Tungs teamgenoot Mike Conway werd in de chicane van de baan gereden door achterblijver Javier Villa. Conway werd nog wel als achtste geklasseerd en start dus morgen van pole, met naast zich teamgenoot Tung, die zich in de kijker hoopt te rijden.

,,Zenuwachtig? Welnee, ik wil gewoon wat moois laten zien. Mijn rondetijden waren vandaag bijna net zo snel als die van Mike, dus ik moet me aan kop kunnen handhaven.”

MB